Κοροναϊός: Σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων οι Αυστραλοί που θα φύγουν από την Κίνα

Κοροναϊός: Σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων οι Αυστραλοί που θα φύγουν από την Κίνα Facebook Twitter
Σχεδόν 6.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Κίνα (Πηγή φωτό EPA)
0

Εκατοντάδες ξένοι απομακρύνονταν από την πόλη Γουχάν της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των θανάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει έως τώρα 132 θανάτους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 5.974. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η ΕΕ θέτουν σε εφαρμογή τα πλάνα για την απομάκρυνση των πολιτών τους από την Γουχάν, όπως και η Αυστραλία, που σχεδιάζει να βάλει σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων όσους επαναπατριστούν από την Κίνα.

Συνολικά 600 Αυστραλοί εγκαταλείπουν την επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε ότι όσοι επιστρέψουν θα μπουν σε καραντίνα, για δύο εβδομάδες, στο Νησί των Χριστουγέννων, που απέχει περίπου 2.000 χλμ. από τις ακτές της Αυστραλίας. Όμως, η απόφαση αυτή εγείρει ερωτήματα και προκαλεί αντιδράσεις.

Κοροναϊός: Σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων οι Αυστραλοί που θα φύγουν από την Κίνα Facebook Twitter
Σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων στέλνει η Αυστραλία όσους επαναπατριστούν από την Κίνα (Πηγή φωτό BBC)

Στο Νησί των Χριστουγέννων υπάρχει κέντρο κράτησης μεταναστών, που είχε προκαλέσει τις επικρίσεις του ΟΗΕ, για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Το κέντρο αυτό άνοιξε ξανά πρόσφατα και εκεί αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόνο μια τετραμελής οικογένεια από τη Σρι Λάνκα, όμως μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.


Όμως, το ερώτημα είναι αν οι ιατρικές δομές του νησιού επαρκούν για τους ανθρώπους που θα μεταφερθούν εκεί, ενώ οι Αυστραλοί που έχουν εγκλωβιστεί στη Γουχάν εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού ζητούν τα παιδιά τους να πάνε σε νοσοκομεία στην ηπειρωτική χώρα.

Ξένοι εγκαταλείπουν τη Γουχάν


Στο μεταξύ κι άλλες χώρες απομακρύνουν τους πολίτες τους. Ήδη 200 Ιάπωνες έφυγαν από τη Γουχάν και έφτασαν στο Τόκιο, ενώ επιπλέον 650 έχουν ζητήσει να επαναπατριστούν και η ιαπωνική κυβέρνηση προγραμματίζει νέες πτήσεις.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, πολλοί από αυτούς που επαναπατρίστηκαν έχουν πυρετό ή βήχα. Όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα. Θα εξεταστούν σε πτέρυγα που είναι σε καραντίνα προτού πάνε σπίτι τους, με την εντολή να μείνουν μέσα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.


Επίσης την Τετάρτη έφυγαν από τη Γουχάν 200 Αμερικανοί. Σύμφωνα με το CNN ενδέχεται να μείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, σε υπόστεγο αεροδρομίου. Δύο πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για πολίτες της ΕΕ και 250 Γάλλοι είναι από τους πρώτους που θα φύγουν. Επίσης η Νότια Κορέα έχει ανακοινώσει ότι θα επαναπατριστούν 700 πολίτες της, με τέσσερις πτήσεις αυτή την εβδομάδα.


Με πληροφορίες από BBC

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM