Πεντάγωνο: 34 Αμερικανοί στρατιώτες υπέστησαν εγκεφαλικά τραύματα από τις επιθέσεις του Ιράν

Πεντάγωνο: 34 Αμερικανοί στρατιώτες υπέστησαν εγκεφαλικά τραύματα από τις επιθέσεις του Ιράν Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας New York Times
0

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το ιρανικό χτύπημα στην Αμερικανική βάση Al Asad στο Ιράκ, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε σήμερα, με πρωτοφανή καθυστέρηση, πως 34 στρατιώτες υπέστησαν εγκεφαλικά τραύματα από τα χτυπήματα αντιποίνων του Ιράν. 

Παρά τις αρχικές, προσεκτικά διατυπωμένες διαβεβαιώσεις του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν υπάρχουν νεκροί, σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου τον απολογισμό των τραυματιών, προσθέτοντας πως οχτώ από αυτούς έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ μετά από νοσηλεία σε αμερικανικό, στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία. 

Την Τετάρτη, ο Τραμπ και πάλι προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαρροές, υποστηρίζοντας πως τα συμπτώματα διάσεισης ορισμένων στρατιωτών «δεν ήταν πολύ σοβαρά», ακόμα και καθώς το Πεντάγωνο επιβεβαίωνε ότι ένας αριθμός Αμερικανών ενστόλων υποβαλλόταν σε εξετάσεις για εγκεφαλικά τραύματα από την επίθεση. «Άκουσα ότι είχαν πονοκεφάλους», δήλωσε επί λέξει ο Τραμπ, από το Νταβός της Ελβετίας που βρίσκεται για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ. «Δεν τα θεωρώ πολύ σοβαρά τραύματα, σχετικά με άλλα τραύματα που έχω δει». 

Τα σχόλια του 45ου προέδρου, που είχε αποφύγει στο παρελθόν την υπηρεσία στον πόλεμο του Βιετνάμ εξαιτίας μιας διάγνωσης ορθοπεδικού προβλήματος στην σπονδυλική στήλη, προκάλεσε έντονες επικρίσεις βετεράνων στρατιωτικών. 

Οι εγκεφαλικές βλάβες προκλήθηκαν από τις απότομες αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση εξαιτίας της έκρηξης των πυραυλικών κεφαλών. Το Ιράν είχε εξαπολύσει την επίθεση στις 13 Ιανουαρίου, σε αντίποινα για την δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 Ιανουαρίου με επίθεση drone. 

Το Πεντάγωνο και στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως οι καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, οφείλεται στον χρόνο που απαιτήθηκε για να μεταβιβαστούν οι πληροφορίες μέχρι την Ουάσιγκτον. Οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν ακόμα πως τα συμπτώματα από εγκεφαλικές βλάβες «δεν εμφανίζονται πάντα αμέσως». 

Από τους 34 τραυματίες που διαγνώστηκαν με εγκεφαλικά τραύματα, οι δεκαεφτά μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Γερμανία. Εννέα παραμένουν στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Ένας μεταφέρθηκε στο Κουβέιτ ενώ οι υπόλοιποι 16 έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες τους. 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ