Ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται και ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει διαρκώς, εντείνοντας την παγκόσμια ανησυχία. 

 

Οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν πως οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 26 ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 830 επιβεβαιωμένα κρούσματα διεθνώς, σηματοδοτώντας μια κατακόρυφη αύξηση μέσα σε 24 ώρες. Στην Κίνα, 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα αποκλεισμού σε τρεις πόλεις, ενώ δέκα πόλεις έχουν αναστείλει την λειτουργία όλων ή ορισμένων εκ των μέσων μαζικής μεταφοράς. Εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιοι υποχρεώνονται να παραμείνουν στις πόλεις τους, παρά τα σχέδια τους να ταξιδέψουν για τους εορτασμούς της κινεζικής πρωτοχρονιάς. 

 

Τα λεωφορεία σταμάτησαν να κυκλοφορούν στις πόλεις Chibi, Xiantao, Zhijiang, Qianjiang, Xianning, Huangshi και Enshi. Στην Zhijiang, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο έχουν κλείσει με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τα σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές, τα πρατήρια βενζίνης και τα φαρμακεία, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται ο Guardian. Στην Enshi μπήκε λουκέτο και στους κλειστούς χώρους διασκέδασης. 

 

Η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε ακόμα τέσσερις χώρες: ΗΠΑ, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

 

Την ώρα που ΠΟΥ τηρεί ακόμα στάση αναμονής για το κατά πόσο η εξάπλωση του νέου ιού συνιστά κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε διεθνές επίπεδο, ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο. Άλλες δύο ομάδες εργάζονται παράλληλα για την ανάπτυξη εμβολίου. «Αν τα καταφέρουν όπως έκαναν με άλλους ιούς, είναι πιθανό ο πλανήτης να έχει μια "ασπίδα προστασίας" μέσα σε διάστημα έξι μηνών», μεταδίδει ο Guardian. 

 

Εν τω μεταξύ, ένα νέο νοσοκομείο χιλίων κλινών χτίζεται με αστραπιαίους ρυθμούς στο επίκεντρο της επιδημίας, στην πόλη Γούχαν, ειδικά για την νοσηλεία των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό. Το νοσοκομείο σχεδιάζεται με βάση την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε κατά την επιδημία SARS του 2003. Πέρα από τα 830 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά.

 

Με πληροφορίες από New York Times και Guardian