Θύμα κλοπής έπεσε ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ' του Μαρόκου, με λεία κοσμήματα και ρολόγια αξίας εκατομμυρίων.


Τουλάχιστον 25 άνθρωποι δικάζονται ως εμπλεκόμενοι στην κλοπή που έγινε στο παλάτι του βασιλιά στο Μαρακές, αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, αν και δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πότε διαπράχθηκε.

 

Οι κατηγορούμενοι, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, εκτιμάται ότι ήταν μέλη συμμορίας. Μεταξύ των κατηγορουμένων μία πρώην εργαζόμενη στο παλάτι, ένας αξιωματικός ασφαλείας και αρκετοί κοσμηματοπώλες, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Οι 25, πέρα από την κλοπή κατηγορούνται και για κατάχρηση εμπιστοσύνης, καθώς είτε εργάζονταν στο παλάτι, είτε συνδέονταν με κάποιο τρόπο με τη βασιλική οικογένεια.

 

Ο Μοχάμεντ είναι ο 5ος πλουσιότερος στην Αφρική


Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ' έχει μια μεγάλη συλλογή ρολογιών, από τα οποία το πιο «διάσημο» είναι ένα μοναδικό ελβετικό Patek Philippe, με 893 διαμάντια, η αξία του οποίου εκτιμά στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Το 2018, μια φωτογραφία του βασιλιά που το φορούσε είχε προκαλέσει οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια χώρα που μαστίζεται από οικονομικές ανισότητες.


Είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνδρας της Αφρικής και διαθέτει 12 παλάτια, ένα κάστρο στη Γαλλία, 600 αυτοκίνητα και 2 ιδιωτικά αεροπλάνα, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ο Μοχάμεντ ΣΤ', ένας από τους τελευταίους απόλυτους μονάρχες στον κόσμο, πέρυσι συμπλήρωσε 20 χρόνια βασιλείας, που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα σε μια ασταθή περιοχή.

 

Παρόλα αυτά, ενισχύεται η δυσαρέσκεια για την οικονομική στασιμότητα και τον αντίκτυπό της στους νέους, προκαλώντας επικρίσεις για τον άνδρα που κάθισε στον θρόνο με τις προσδοκίες ότι θα γίνει «βασιλιάς των φτωχών».

 

Ο Μοχάμεντ ΣΤ' με τον πάπα Φραγκίσκο (Πηγή φωτό EPA)
Ο Μοχάμεντ ΣΤ' με τον πάπα Φραγκίσκο (Πηγή φωτό EPA)

 

Οι επικρίσεις και η εξαφάνιση της βασίλισσας

 

Ο Μοχάμεντ ΣΤ' έχει δεχθεί επικρίσεις για τις ανισότητες- το ΔΝΤ του έχει ζητήσει να κάνει κάτι για αυτό- ενώ οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ασκούν κριτική για τους αυξανόμενους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης.


Τον περασμένο Νοέμβριο δικαστήριο καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκισης τον Μοχάμεντ Μουνίρ, έναν σταρ της ραπ γνωστό ως Gnawi, για προσβολή της αστυνομίας. Όμως το πραγματικό παράπτωμά του πιστεύεται ότι ήταν η ηχογράφηση τραγουδιού που φαινόταν να επικρίνει τον βασιλιά.

 

Ερωτήματα υπάρχουν όμως και για την προσωπική ζωή του βασιλιά. Η εξαφάνιση της συζύγου του, πριγκίπισσας Λάλα Σάλμα, το 2017 είχε προκαλέσει εικασίες πως είχε πέσει στη δυσμένειά του.

 

Η πριγκίπισσα Λάλα Σάλμα του Μαρόκου (Πηγή φωτό EPA)
Η πριγκίπισσα Λάλα Σάλμα του Μαρόκου (Πηγή φωτό EPA)


Αναλυτές προσπάθησαν να μαντέψουν αν εκείνη κρυβόταν στην Αμερική, έχει κλειστεί σε ένα από τα παλάτια ή αν το ζευγάρι πήρε μυστικά διαζύγιο και δίνει μάχη για το δικαίωμα να βλέπει τα παιδιά της.

 

Τελικά η πριγκίπισσα, η πρώτη σύζυγος μονάρχη του Μαρόκου που ανέλαβε δημόσια καθήκοντα, επανεμφανίστηκε τον Οκτώβριο, επιβλέποντας έκθεση ισλαμικής τέχνης που θα εγκαινιαζόταν στο Ραμπάτ. Όμως, παραμένουν τα ερωτήματα για τον γάμο της με τον βασιλιά και τον ρόλο της ως μέλος της βασιλικής οικογένειας.

 

Με πληροφορίες από Times, Aljazeera