Νταβός: Οι ελβετικές αρχές απέτρεψαν επιχείρηση «Ρώσων κατασκόπων», σύμφωνα με δημοσίευμα

Νταβός: Οι ελβετικές αρχές απέτρεψαν επιχείρηση «Ρώσων κατασκόπων», σύμφωνα με δημοσίευμα Facebook Twitter
Φωτογραφία EPA
0

Ελβετοί αξιωματούχοι απέτρεψαν επιχείρηση Ρώσων ύποπτων για κατασκοπεία που εμφανίσθηκαν στο Νταβός μήνες πριν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Tages-Anzeiger.

Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Αύγουστο, όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα. Οι δύο άνδρες είχαν διπλωματικά διαβατήρια και οι αρχές τους υποπτεύτηκαν όταν πληροφορήθηκαν πως σχεδίαζαν να μείνουν τρεις εβδομάδες σε θέρετρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρξαν φόβοι ότι προετοίμαζαν επιχείρηση παρακολούθησης για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ένας από αυτούς εμφανίστηκε ως υδραυλικός αλλά τελικά τα δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα.

Από την πλευρά της, η ρωσική πρεσβεία στην Βέρνη σχολίασε στο BBC πως η εφημερίδα προσπαθούσε να παρουσιάσει ένα σκάνδαλο «με το τίποτα». «Διπλωματικά διαβατήρια δίνονται σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και όχι σε χειρώνακτες εργάτες», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της πρεσβείας προσθέτοντας ότι κατά την γνώμη του πρόκειται για «ένα κακόγουστο αστείο». Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ενήμερη για το συμβάν.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Graubünden επιβεβαίωσε στο BBC πως δύο Ρώσοι με διπλωματικά διαβατήρια «ελέγχθηκαν» τον Αύγουστο από την αστυνομία, διαψεύδοντας τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ. Επισήμως οι αρχές υπογραμμίζουν πως ήταν «έλεγχος ρουτίνας» και δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή των δύο Ρώσων με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Είναι αλήθεια ότι ελέγξαμε δύο Ρώσους πολίτες στο Νταβός οι οποίοι έδειξαν τα διπλωματικά τους διαβατήρια, αλλά δεν είχαμε κανέναν λόγο για να τους κρατήσουμε και τους επετράπη να φύγουν». 

Ο γνωστός Αμερικανός επενδυτής Γουίλιαμ Μπράουντερ, του οποίου ο δικηγόρος Σερεγκέι Μαγκνίτσι είχε βρεθεί νεκρός στην φυλακή το 2009, μετά από αποκαλύψεις υποθέσεων διαφθοράς με εμπλοκή υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, δήλωσε χθες στο Reuters πως οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες τον είχαν ενημερώσει για κίνδυνο που διέτρεχε :«Την περασμένη Παρασκευή μαζί μου επικοινώνησαν εκπρόσωποι των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών και μου ανακοίνωσαν ότι υπάρχει μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια μου και πως η απειλή αυτή είναι από την Ρωσία».

«Οι Ρώσοι στοχοποιούν όλους τους εχθρούς τους σε κάθε χώρα, καθώς διαθέτουν πρόσβαση και το Νταβός είναι μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία. Είναι ένα μέρος στο οποίο μπορώ να προκαλέσω προσωπικά του Ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση της δολοφονίας του Σερεγκέi Μαγκνίτσκι».

Με πληροφορίες από BBC και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM