Έκαναν τη γη «σάντουιτς» - Από απόσταση 20.000 χιλιομέτρων

Έκαναν τη γη «σάντουιτς» - Από απόσταση 20.000 χιλιομέτρων Facebook Twitter
0

Δύο άνδρες, στη Νέα Ζηλανδία και την Ισπανία, δημιούργησαν ένα «Σάντουιτς Γη», τοποθετώντας δύο φέτες ψωμιού στα δύο αντίθετα σημεία (ενός νοητού άξονα) της γης.

Ιθύνων νους του εγχειρήματος ήταν ο Etienne Naude από το Όκλαντ, ο οποίος όπως δήλωσε στο BBC, ήθελε να το πραγματοποιήσει καιρό τώρα, αλλά αδυνατούσε να βρει κάποιον στην άλλη πλευρά της υδρογείου.

Κατάφερε να βρει το άλλο του μισό μέσω Reddit.

Οι δύο τους χρησιμοποίησαν γεωγραφικές συντεταγμένες, ώστε να βεβαιωθούν πως τα σημεία τους βρίσκονταν ακριβώς απέναντι το ένα από το άλλο.

Το πρώτο «σάντουιτς γη» πιστώνεται στον Αμερικανό καλλιτέχνη Ze Frank, ο οποίος το 2006 οργάνωσε την τοποθέτηση δύο φετών μπαγκέτας σε Νέα Ζηλανδία και Ισπανία.

Θέλοντας να δημιουργήσει το δικό του, ο 19χρονος Naude χρησιμοποίησε ένα online μοντέλο γεωγραφικού μήκους και πλάτους της γης - που αποκαλούσε «τούνελ στην άλλη πλευρά της γης» - προκειμένου να εντοπίσει τις ακριβείς συντεταγμένες που χρειαζόταν.

Όταν τελικά διαπίστωσε πως το σημείο που αναζητούσε, βρισκόταν στη νότια Ισπανία, άρχισε να ρωτά φίλους, συγγενείς και γνωστούς, αν είχαν κάποια επαφή στην περιοχή.

Συνεχίζοντας την αναζήτηση, πριν από δύο μήνες, πόσταρε το αίτημά του στο ισπανικό Reddit. Έλαβε μερικές απαντήσεις, μεταξύ αυτών και ενός ανθρώπου που ζούσε πολύ κοντά στο ακριβές σημείο.

Όμως, το κομμάτι της αναζήτησης δεν ήταν το μόνο δύσκολο. «Ήταν αρκετά δύσκολο να οργανωθούμε δεδομένης της 12ώρης διαφοράς ώρας. Κι έπειτα, υπήρχαν διάφορα άλλα να κανονίσουμε, όπως το είδος του ψωμιού, την ακριβή τοποθεσία και ώρα» παραδέχεται ο 19χρονος.

Έκαναν τη γη «σάντουιτς» - Από απόσταση 20.000 χιλιομέτρων Facebook Twitter

Ο ίδιος χρειάστηκε να μετακινηθεί μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα για το κατάλληλο σημείο, ενώ ο Ισπανός «συνάδελφος» 11 χιλιόμετρα.

«Ήταν αρκετά δύσκολο να βρούμε ένα σημείο που δεν ήταν θαλάσσιο κι όπου υπήρχαν δρόμοι και για τις δύο πλευρές» εξηγεί ο φοιτητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

Τη φωτογραφία τους, στις άκρες ενός νοητού άξονα που διατρέχει τη γη, πόσταραν προς μεγάλη ικανοποίηση των χρηστών στο Reddit.

H επιστημονική ονομασία για τοποθεσίες που βρίσκονται απέναντι η μία στην άλλη στην επιφάνεια της γης είναι μία ελληνική, οι «αντίποδες». Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Άτλαντα, μόλις περίπου 15% εδαφικής έκτασης βρίσκεται στον αντίποδα άλλης.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM