Η Κομισιόν, για μία ακόμη φορά, καταδικάζει τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να απόσχει από ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

 

Η αντίδραση της Κομισιόν προκλήθηκε έπειτα από τις νέες ανακοινώσεις της Τουρκίας, για περαιτέρω γεωτρήσεις στην Μεσόγειο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η ΕΕ περικόπτει την προενταξιακή βοήθεια προς την Άγκυρα, κατά 75%, τόσο εξαιτίας των συνεχιζόμενων γεωτρήσεων, όσο και για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

 

«Να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα»

 

Η νέα αντίδραση της Κομισιόν κατά της Τουρκίας ήρθε από τον Πίτερ Στάνο, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων.

 

«Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις των τουρκικών αρχών ότι το πλοίο γεωτρύπανο Yavuz θα σταλεί σε νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

 

«Χρειάζονται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πρόσφορου για καλόπιστο διάλογο. Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή, δυστυχώς, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», συνεχίζει η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κομισιόν.

 

 

«Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, οι σχέσεις καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών όλων των χωρών μελών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και να απόσχουν από όποιες ενέργειες υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής», καταλήγει ο Πίτερ Στάνο.