Κόντρα στα στερεότυπα: Άδεια πατρότητας ανακοίνωσε πως παίρνει Ιάπωνας υπουργός

Κόντρα στα στερεότυπα: Άδεια πατρότητας ανακοίνωσε πως παίρνει Ιάπωνας υπουργός Facebook Twitter
Το δρόμο και για άλλους μπαμπάδες φιλοδοξεί να ανοίξει Ιάπωνας υπουργός που ανακοίνωσε πως θα πάρει άδεια πατρότητας - EPA
0

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως θα πάρει άδεια πατρότητας όταν γεννηθεί το πρώτο του παιδί, αργότερα εντός Ιανουαρίου, απόφαση που αποτελεί ιστορική πρωτιά για υπουργό της κυβέρνησης και ανοίγει το δρόμο για αξιοποίηση του μέτρου αυτού κι από άλλους άνδρες εργαζόμενους.

Ο Σιντζίρο Κοϊζούμι, 38 ετών και παντρεμένος με πρώην παρουσιάστρια της ιαπωνικής τηλεόρασης, ανακοίνωσε σε σύσκεψη του υπουργείου του πως τού είναι δύσκολο να ισορροπήσει τα κυβερνητικά καθήκοντά του με την επιθυμία του να βρίσκεται με το νεογέννητο παιδί του. «Θέλω να πάρω μία ελαστική άδεια δύο εβδομάδων, κάνοντας εξαίρεση για σημαντικά δημόσια καθήκοντα» τόνισε ο ίδιος, εκφράζοντας την ελπίδα του η απόφασή του αυτή «να συνεισφέρει στην αλλαγή της νοοτροπίας και να ενθαρρύνει κι άλλους μπαμπάδες να ακολουθήσουν».

Εξήγησε πως την άδειά του θα την πάρει «σπαστά» και οι 15 μέρες θα μοιραστούν σε ένα διάστημα τριών μηνών, όπου αναμένεται να δουλεύει κάποιες μέρες εξ αποστάσεως ή για λιγότερες ώρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στήριξε την απόφασή του, λέγοντας πως «είναι σημαντικό να δημιουργείς μια ευνοϊκή εργασιακή ατμόσφαιρα, κοινωνικής αποδοχής και στήριξης για άνδρες που ζητούν και παίρνουν άδειες πατρότητας».

Γιος του Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, ο 38χρονος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου και έγινε ο τρίτος νεότερος υπουργός στη χώρα του από το τέλος του Β'Παγκοσμίου Πολέμου.

Με την Ιαπωνία να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον αυξανόμενο γηράσκοντα πληθυσμό της και τη δραματική πτώση των γεννήσεων, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να προωθεί πολιτικές που θα τονώσουν το δημογραφικό της. Μεταξύ αυτών, η άδεια πατρότητας. Μάλιστα, το Δεκέμβριο υιοθέτησε μια πολιτική που επιτρέπει στους δημόσιους υπαλλήλους να παίρνουν άδεια πατρότητας άνω του ενός μήνα.

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο νόμος προσφέρει σχετικά γενναιόδωρη άδεια στους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να λείψουν πάνω από ένα χρόνο από την εργασία τους - με τη δυνατότητα επιπλέον εξάμηνων αδειών, στην περίπτωση μη διαθεσιμότητας βρεφονηπιακών σταθμών. Ωστόσο, μόλις 6% των μπαμπάδων κάνει χρήση της άδειας αυτής, σε αντίθεση με το 80% των μαμάδων.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM