Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως θα πάρει άδεια πατρότητας όταν γεννηθεί το πρώτο του παιδί, αργότερα εντός Ιανουαρίου, απόφαση που αποτελεί ιστορική πρωτιά για υπουργό της κυβέρνησης και ανοίγει το δρόμο για αξιοποίηση του μέτρου αυτού κι από άλλους άνδρες εργαζόμενους.

 

Ο Σιντζίρο Κοϊζούμι, 38 ετών και παντρεμένος με πρώην παρουσιάστρια της ιαπωνικής τηλεόρασης, ανακοίνωσε σε σύσκεψη του υπουργείου του πως τού είναι δύσκολο να ισορροπήσει τα κυβερνητικά καθήκοντά του με την επιθυμία του να βρίσκεται με το νεογέννητο παιδί του. «Θέλω να πάρω μία ελαστική άδεια δύο εβδομάδων, κάνοντας εξαίρεση για σημαντικά δημόσια καθήκοντα» τόνισε ο ίδιος, εκφράζοντας την ελπίδα του η απόφασή του αυτή «να συνεισφέρει στην αλλαγή της νοοτροπίας και να ενθαρρύνει κι άλλους μπαμπάδες να ακολουθήσουν».

 

Εξήγησε πως την άδειά του θα την πάρει «σπαστά» και οι 15 μέρες θα μοιραστούν σε ένα διάστημα τριών μηνών, όπου αναμένεται να δουλεύει κάποιες μέρες εξ αποστάσεως ή για λιγότερες ώρες.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στήριξε την απόφασή του, λέγοντας πως «είναι σημαντικό να δημιουργείς μια ευνοϊκή εργασιακή ατμόσφαιρα, κοινωνικής αποδοχής και στήριξης για άνδρες που ζητούν και παίρνουν άδειες πατρότητας».

 

Γιος του Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, ο 38χρονος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου και έγινε ο τρίτος νεότερος υπουργός στη χώρα του από το τέλος του Β'Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Με την Ιαπωνία να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον αυξανόμενο γηράσκοντα πληθυσμό της και τη δραματική πτώση των γεννήσεων, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να προωθεί πολιτικές που θα τονώσουν το δημογραφικό της. Μεταξύ αυτών, η άδεια πατρότητας. Μάλιστα, το Δεκέμβριο υιοθέτησε μια πολιτική που επιτρέπει στους δημόσιους υπαλλήλους να παίρνουν άδεια πατρότητας άνω του ενός μήνα.

 

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο νόμος προσφέρει σχετικά γενναιόδωρη άδεια στους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να λείψουν πάνω από ένα χρόνο από την εργασία τους - με τη δυνατότητα επιπλέον εξάμηνων αδειών, στην περίπτωση μη διαθεσιμότητας βρεφονηπιακών σταθμών. Ωστόσο, μόλις 6% των μπαμπάδων κάνει χρήση της άδειας αυτής, σε αντίθεση με το 80% των μαμάδων.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr