Εφιαλτική μέρα στην φλεγόμενη Αυστραλία: «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

Εφιαλτική μέρα στην φλεγόμενη Αυστραλία: «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο» Facebook Twitter
Όλεθρο και καταστροφή έζησε για ακόμη μια μέρα η Αυστραλία με τις φωτιές να καίνε τεράστιες εκτάσεις (Getty Images/ Ideal Image)
3

Οι δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έκτασης και σφοδρότητας που σαρώνουν ολόκληρες περιοχές της Αυστραλίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ήδη 24 ανθρώπων και τεράστιες υλικές ζημιές, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

146 πυρκαγιές καίνε ακόμη μόνο στη Νότια Νέα Ουαλία ενώ 65 δεν έχουν ακόμη περιοριστεί από τους χιλιάδες Πυροσβέστες που έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες.

Εκατοντάδες ιδιοκτησίες καταστράφηκαν και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι ενός φίλου, ενώ η χώρα γνώρισε χθες μια από τις χειρότερες ημέρες από τότε που άρχισαν οι πυρκαγιές τον Σεπτέμβριο. Στη νοτιοανατολική χώρα, ο ουρανός γέμισε μαύρους καπνούς και στάχτες έπεσαν σε απομακρυσμένες κατοικημένες περιοχές.

Εφιαλτική μέρα στην φλεγόμενη Αυστραλία: «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο» Facebook Twitter
Εικόνα από δορυφόρο δείχνει τις εστίες της φωτιάς χθες στην Αυστραλία

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε προσθέτοντας ότι «αρκετά χωριά που ουδέποτε γνώρισαν την απειλή δασικής πυρκαγιάς κινδυνεύουν να αφανιστούν εντελώς».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε στη νοτιοανατολική Αυστραλία, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, και την Παρασκευή δόθηκε εντολή σε περισσότερους από 100.000 κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σε τρεις πολιτείες.

Εφιαλτική μέρα στην φλεγόμενη Αυστραλία: «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο» Facebook Twitter
(EPA)

Θερμοκρασίες ρεκόρ

 

Το Σάββατο, το Σίδνεϊ κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ, με 48,9 βαθμούς στο δυτικό προάστιο Πένριθ. Η πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, που έχει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κατοίκους μαζί με τα προάστιά της, απειλείται με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την καταστροφή από τις φωτιές δύο ηλεκτρικών υποσταθμών, και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να περιορίσουν την κατανάλωση του ρεύματος.

Στην Καμπέρα, η θερμοκρασία έφθασε τους 44 βαθμούς, καταγράφοντας επίσης ρεκόρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε χθες σε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση, 3.000 έφεδρους του στρατού να βοηθήσουν στο έργο των πυροσβεστών, ενώ η επιφάνεια που έχει απανθρακωθεί αντιστοιχεί σε έκταση διπλάσια από αυτήν του Βελγίου.

Εφιαλτική μέρα στην φλεγόμενη Αυστραλία: «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο» Facebook Twitter
(Getty Images/ Ideal Image)

Η ανακοίνωση επικρίθηκε από τον αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσάιμονς, ο οποίος δήλωσε ότι το πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. «Περάσαμε μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας προσπαθώντας να δούμε πιο καθαρά», είπε εκφράζοντας "απογοήτευση και απόγνωση", ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τις υπηρεσίες διάσωσης σε αυτή την πολιτεία, την πλέον πολυπληθή της Αυστραλίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' απέστειλε χθες συλλυπητήριο μήνυμα στον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας, τον εκπρόσωπό της στη χώρα, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη" της για τις πυρκαγιές και ευχαριστώντας τα μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να βοηθήσουν τον πληθυσμό.

Εφιαλτική μέρα στην φλεγόμενη Αυστραλία: «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο» Facebook Twitter
(Getty Images/ Ideal Image)

Διασημότητες έχουν στρατευτεί ή συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τους πυροσβέστες και τις πυρόπληκτες κοινότητες, όπως η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πινκ, η οποία ανακοίνωσε χθες με μήνυμα στο Twitter ότι κάνει δωρεά 500.000 δολαρίων ΗΠΑ. Η Αυστραλή ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν δεσμεύτηκε για αντίστοιχη δωρεά. Η στήριξη, οι σκέψεις και οι προσευχές της οικογένειάς μας είναι κοντά σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, έγραψε στο Instagram. «Δίνουμε 500.000 δολάρια στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής που κάνουν και προσφέρουν πολλά αυτές τις ώρες».

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μέχρι να το δούμε να γίνεται νόμος η είσπραξη 1000 δολλαρίων ανά πολίτη, μπορούμε να είμαστε επιφυλακτικοί.Στην φάση που είμαστε άλλωστε στην Ελλάδα, "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".Αν και για κάτι τέτοια θέματα, θα έπρεπε να έχουμε ήδη γεμίσει σαν "αγανακτισμένοι" τις πλατείες πολλές φορές.Αλλά οι προτεραιότητες των κομμάτων μας καθοδηγούν αλλού, ώστε να παραμυθιαζόμαστε με πιο "πιασάρικα" θέματα, γιατί αλλιώς θα βγουν στο φως οι δικές τους βαρύτατες ευθύνες και δεν συμφέρει.
"Στην Καμπέρα, η θερμοκρασία έφθασε τους 44 βαθμούς, καταγράφοντας επίσης ρεκόρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε χθες σε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση, 3.000 έφεδρους του στρατού να βοηθήσουν στο έργο των πυροσβεστών, ενώ η επιφάνεια που έχει απανθρακωθεί αντιστοιχεί σε έκταση διπλάσια από αυτήν του Βελγίου." Πηγή: www.lifo.grΣύμφωνα με τον πρωτοεμφανισθέντα σχολιαστή Trayana, οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, στον Αμαζόνιο, στην Ηλεία το 2007 και στην Αττική (Κινέτα-Μάτι) το 2018, είναι μέρος σχεδίου των όπου γης Αλογοσκούφηδων, Τσακαλώτων και Σταϊκούρων, να υποβαθμισθεί το περιβάλλον για να μας φορολογήσουν για τον αέρα που αναπνέουμε, αλλά και για να ...μην κλάνουμε ! (Συγγνώμην αν προσβάλλω την αισθητική σας, απλά μεταφέρω αυτολεξεί το αναρτημένο λεξιλόγιο).Και μάλιστα επισημαίνει ότι ..."παραπήγε το αστειάκι" και αυτός/'ή ...δεν μασάει !Όσοι πιστεύουν, σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις λένε "Θεέ μου φύλλαγε"...Οι υπόλοιποι ας προσέχουν πολύ τι θα ψηφίσουν στις εκλογές (που μπορεί να είναι και διπλές...).