Χολιγουντιανή απόδραση: Ο πρώην πρόεδρος της Nissan κρύφτηκε σε θήκη μουσικού οργάνου

Χολιγουντιανή απόδραση: Ο πρώην πρόεδρος της Nissan κρύφτηκε σε θήκη μουσικού οργάνου Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρόεδρος της Nissan Κάρλος Γκοσν διέφυγε με επεισοδιακό τρόπο από την Ιαπωνία, όπου και είναι υπόδικος, με τη βοήθεια μιας γρηγοριανής μπάντας, κρυμμένος σε θήκη μουσικού οργάνου. 

Ο Γκοσν κατηγορείται για την απόκρυψη μέρους των εισοδημάτων του, προσωπικό πλουτισμό μέσω εικονικών πληρωμών σε αντιπροσωπείες στη Μέση Ανατολή και κατάχρηση εταιρικών πόρων. Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται ο Guardian, ο Γκοσν διέφυγε από την Ιαπωνία για τον Λίβανο, ακολουθώντας το «χολιγουντιανό σχέδιο» της συζύγού του, Κάρολ, με τη βοήθεια μίας μπάντας γρηγοριανής μουσικής και μιας ομάδας βετεράνων των ειδικών δυνάμεων. 

Οι μουσικοί έφτασαν στο σπίτι του Γκοσν στο Τόκιο, όπου ο πρώην ισχυρός άνδρας της Nissan κρατείτο υπό κατ' οίκον περιορισμό. Αφού έπαιξαν μουσική, οι καλλιτέχνες άρχισαν να μαζεύουν τα όργανά τους και ο Γκοσν, ύψους 1,70, μπήκε μέσα σε μία από τις θήκες και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ένα μικρό, τοπικό αεροδρόμιο. 

Στον διάδρομο απογείωσης τον περίμενε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, από όπου επιβιβάστηκε σε ένα άλλο ιδιωτικό τζετ Bombardier Challenger, φτάνοντας τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Λίβανο. «Είναι στο σπίτι του τώρα. Είναι μια μεγάλη περιπέτεια», επιβεβαίωσε ο επιστήθιος φίλος του και παρουσιαστής της λιβανικής τηλεόρασης Ρικάρντο Καράμ. 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γκοσν υποστήριξαν πως έμειναν «έκπληκτοι» από την κίνηση του πελάτη τους, που έπιασε απροετοίμαστες τις ιαπωνικές αρχές, οι οποίες υποτίθεται πως τον παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση και του έχουν αφαιρέσει και τα τρία διαβατήριά του (Βραζιλίας, Γαλλίας και Λιβάνου). Ο δικηγόρος του Χουνιτσίρο Χιρονάκα είπε πως ο πελάτης του δεν χρησιμοποίησε κανένα από αυτά τα διαβατήρια και αρκετοί πιστεύουν ότι κατάφερε να εκδώσει κάποιο καινούργιο - είτε γαλλικό είτε λιβανέζικο. «Ήθελα να αποδείξω ότι είναι αθώος», κατέληξε ο Χιρονάκα. «Αν αληθεύουν όλα αυτά, πρόκειται για παράβαση των όρων της εγγύησής του. Η πράξη του είναι ασυγχώρητη και αποτελεί προδοσία για το ιαπωνικό δικαστικό σύστημα».

Η αντίδραση του Γιαπωνέζου πρέσβη

Ο Ιαπωνέζος πρέσβης στο Λίβανο, Ματαχίρο Γιαμακούτσι ήταν σε ένα πάρτι στη Βηρυτό όταν έμαθε τα νέα για την απόδραση του Γκοσν. Το κανάλι MTV τον προσέγγισε και τον ρώτησε αν γνώριζε κάτι και εκείνος απάντησε πως η ιαπωνική κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση για τίποτα. Μετά από λίγο, είδαν τον Γιαμακούτσι να γράφει μανιωδώς στο κινητό του και τελικά έφυγε από το πάρτι βιαστικός, χωρίς να ευχαριστήσει τους οικοδεσπότες - κάτι που σίγουρα δεν θα έκανε υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Γκοσν: Θα επικοινωνήσω με τα ΜΜΕ

 

«Δεν διέφυγα από τη δικαιοσύνη — ξέφυγα από την αδικία και τον πολιτικό διωγμό», υποστήριξε ο Γκοσν σε ανακοίνωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορούσε να παραμείνει άλλο «όμηρος του μεροληπτικού συστήματος δικαιοσύνης της Ιαπωνίας», που βασίζεται, κατά τον ίδιο, «στο τεκμήριο της ενοχής». Διαβεβαίωσε μάλιστα πως θα είναι πλέον σε θέση «να επικοινωνεί ελεύθερα με τα μέσα ενημέρωσης» και «αδημονεί» να το κάνει από την επόμενη εβδομάδα.

Ο Λίβανος δεν έχει καμία συμφωνία έκδοσης εγκληματιών ή υπόδικων με την Ιαπωνία, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την όποια έκδοση του Γκοσν στις ιαπωνικές αρχές. Ο Γκοσν γεννήθηκε στην Βραζιλία από Λιβανέζους γονείς και η οικογένεια επέστρεψε στον Λίβανο όταν αυτός ήταν έξι ετών. Έμεινε εκεί έως ότου ενηλικιώθηκε και ταξίδεψε στη Γαλλία για να σπουδάσει στο Παρίσι. Από την σύλληψή του, τον Νοέμβριο του 2018, η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει εκφράσει την στήριξή της στον Γκοσν, χαρακτηρίζοντάς τον μία από τις «ιστορίες επιτυχίας» του Λιβάνου στο εξωτερικό. Μετά την ποινική δίωξη, ταμπέλες στην Βηρυτό γέμισαν με το μήνυμα «είμαστε όλοι Κάρλος Γκοσν». 

Σύμφωνα με το MTV το σχέδιο ήταν της συζύγου του, Κάρολ, παρότι οι αρχές τους απαγόρευαν να έρθουν σε επαφή, χωρίς την άδεια δικαστηρίου - ήταν ένας από τους όρους της εγγύησής του, ύψους 13,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Τους τελευταίους επτά μήνες, το ζευγάρι δεν είχε μιλήσει - τουλάχιστον όχι με τρόπο που να γίνει αντιληπτός από τις αρχές. 

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Γκοσν επιβεβαίωσε πως μένει πλέον με τη σύζυγό του Κάρολ στο οικογενειακό τους σπίτι στη Βηρυτό, όπου ιδιώτες φρουροί αλλά και η τοπική αστυνομία τους φυλά. Το πρωί, ένας γείτονας προσέγγισε τις πύλες του σπιτιού του και του άφησε μία κάρτα που έγραφε «Κάρλος, καλώς όρισες». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM