Παναγία των Παρισίων: «Υπάρχει 50% πιθανότητα η σκαλωσιά να πέσει στους θόλους», λέει ο εφημέριος του ναού

Παναγία των Παρισίων: «Υπάρχει 50% πιθανότητα η σκαλωσιά να πέσει στους θόλους», λέει ο εφημέριος του ναού Facebook Twitter
0

Ο εφημέριος της Παναγίας των Παρισίων εξέφρασε σήμερα τον φόβο πως ο ιστορικός καθεδρικός ναός παραμένει «εύθραυστος» και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους σωζόμενους θόλους του. 

Σύμφωνα με τον αιδεσιμότατο Πατρίκ Σοβέ, οι σκαλωσιές που είχαν τοποθετηθεί πριν την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου, απειλούν τώρα τους θόλους του γοτθικού μνημείου. Ο ιερέας του ναού εκτιμά πως οι εργασίες αποκατάστασης αποκλείεται να ξεκινήσουν πριν το 2021 και δηλώνει ότι «πονά η καρδιά του», που φέτος δεν έγινε χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην εκκλησία, για πρώτη φορά από το 1803. Πέρυσι, τέτοια εποχή, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν επισκεφτεί τον ναό. Χθες, η λειτουργία για την παραμονή των Χριστουγέννων τελέστηκε στον ναό Saint-Germain l'Auxerrois, απέναντι από το μουσείο του Λούβρου.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να σωθεί και υπάρχει και 50% πιθανότητα η σκαλωσιά να πέσει στους θόλους. Όπως βλέπετε και εσείς το κτίριο παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστο», δήλωσε στο Associated Press..

Παναγία των Παρισίων: «Υπάρχει 50% πιθανότητα η σκαλωσιά να πέσει στους θόλους», λέει ο εφημέριος του ναού Facebook Twitter
Παναγία των Παρισίων: «Υπάρχει 50% πιθανότητα η σκαλωσιά να πέσει στους θόλους», λέει ο εφημέριος του ναού Facebook Twitter

Ο καθεδρικός του 12ου αιώνα ήταν υπό ανακαίνιση όταν ξέσπασε η φωτιά, καταστρέφοντας την οροφή και το βέλος του, και η διατήρηση των θόλων θεωρείται τώρα κρίσιμη για την δομική ευστάθεια. Περίπου 50.000 σωλήνες της σκαλωσιάς περνούν πίσω και πάνω από το κτίριο και αρκετοί από αυτούς υπέστησαν ζημιά από τις φλόγες. Η αφαίρεσή τους όμως, χωρίς να δημιουργηθούν αλυσιδωτά προβλήματα, αποδεικνύεται ένα από τα πιο δύσκολα στάδια των προσπαθειών καθαρισμού. 

«Πρέπει να αφαιρέσουμε τελείως την σκαλωσιά για να εξασφαλίσουμε το κτίριο, ώστε το 2021 να μπορούμε να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση του ναού», εξηγεί ο Σοβέ. «Μόλις αφαιρεθεί η σκαλωσιά, θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και τον αριθμό των λίθων που θα πρέπει να αντικατασταθούν». Ο εφημέριος Σοβέ εκτιμά πως θα περάσουν τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια προτού ο ναός γίνει και πάλι ασφαλής για την είσοδο πιστών και επισκεπτών. Η πλήρης αποκατάσταση ενδέχεται να διαρκέσει ακόμα περισσότερο. 

Εκτός όμως από τα δομικά ζητήματα, το άνοιγμα στο κοινό είναι επικίνδυνό και για έναν ακόμη λόγο, καθώς η φωτιά άφησε πίσω της τόνους τοξικής σκόνης, και οι αρχές προσπαθούν ακόμα να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε δηλώσει πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2024 που το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά πολλοί ειδικοί αμφισβητούν ανοικτά το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό αυτό το χρονοδιάγραμμα. 

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ