Οι ΗΠΑ ανακαλούν τον πρέσβη στη Ζάμπια - Είχε υπερασπιστεί γκέι ζευγάρι

Οι ΗΠΑ ανακαλούν τον πρέσβη στη Ζάμπια - Είχε υπερασπιστεί γκέι ζευγάρι Facebook Twitter
Ανακάλεσαν οι ΗΠΑ τον πρέσβη τους στη Ζάμπια μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπέρ ενός γκέι ζευγαριού
1

Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τον πρέσβη τους στην Ζάμπια, μετά τις επικρίσεις που άσκησε στην κυβέρνηση για τη φυλάκιση ενός γκέι ζευγαριού.

Τον περασμένο μήνα, ο Ντάνιελ Φούτε είχε δηλώσει πως είναι «τρομοκρατημένος» από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δικαστηρίου που καταδίκαζε σε 15 χρόνια κάθειρξη δύο άνδρες που συνελήφθησαν να κάνουν σεξ το 2017.

Ο Φούτε στήριξε ανοικτά τους γκέι άνδρες που καταδικάστηκαν, τον Ιαφέτ Σαμπάμπα και τον Στίβεν Σάμπα, τονίζοντας πως η συναινετική σχέση τους «δεν έβλαψε απολύτως κανέναν». Παράλληλα, κατηγόρησε τις αρχές πως σε πραγματικά εγκλήματα δεν αντιδρούν όπως θα έπρεπε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Ζάμπια μπορούν να κλέψουν εκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια ταμεία, χωρίς δίωξη.

Η κυβέρνησης της Ζάμπιας κατηγόρησε τον Αμερικανό πρέσβη για επεμβατικότητα στα εσωτερικά της χώρας και υπαγόρευση πολιτικής, με τον πρόεδρο Έντγκαρ Λούνγκου να τον κηρύσσει persona non grata και να ζητά, με διάβημα προς την Ουάσινγκτον, την απομάκρυνσή του.

«Δεν μπορείς να ζητάς από μια κυβέρνηση να αποφασίζει με το πιστόλι στον κρόταφο με τη λογική 'επειδή σου δίνουμε χρήματα, θα κάνεις αυτό που θέλουμε'. Απλώς δεν μπορείς» τόνιζε προ ημέρων στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζόζεφ Μαλάντζι.

Όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, είναι σπάνιο για μία αφρικανική χώρα να επιβάλλει τη βούλησή της σε μία υπερδύναμη, όπως σ'αυτήν την περίπτωση της ανάκλησης του Αμερικανού πρέσβη. Ωστόσο, όπως παρατηρούν αναλυτές, μπορεί η επιστροφή του Φούτε στην Ουάσινγκτον να μοιάζει μία νίκη για την κυβέρνηση της Ζάμπια, ωστόσο πιθανότατα δεν θα κρατήσει, καθώς οι ΗΠΑ θα περάσουν στην αντεπίθεση παγώνοντας την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα - ιδίως μετά την αναφορά Φούτε περί κατάχρησης των αμερικανικών πόρων.

Στη βαθιά συντηρητική κοινωνία της Ζάμπια, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου απαγορεύονται δια νόμου. Το Σύνταγμα ορίζει τη χώρα ως χριστιανική γι'αυτό και πολλοί πολίτες θεωρούν την ομοφυλοφιλία αμάρτημα - όπως, άλλωστε, και τη ληστεία.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Διεθνή / Λίβανος: Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα – Αντιδράσεις για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους, τον οποίο χαρακτήρισε μέλος μονάδας πληροφοριών της Χεζμπολάχ.
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΙΣΙ ΓΑΛΛΙΑ BANK OF AMERICA

Διεθνή /  Αποτράπηκε βομβιστική επίθεση σε Αμερικανική τράπεζα στο Παρίσι — Έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να ετοιμαζόταν να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας
THE LIFO TEAM
CLAVICULAR ΗΠΑ STREAMER INFLUENCER

Διεθνή / Συνελήφθη ο αμφιλεγόμενος streamer «Clavicular» για καβγά που φέρεται να οργάνωσε

Οι αρχές κατηγορούν τον streamer ότι υποκίνησε συμπλοκή μεταξύ δύο γυναικών και δημοσίευσε το βίντεο, ενώ εξετάζεται ξεχωριστά η συμμετοχή του σε περιστατικό πυροβολισμού αλιγάτορα
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Διεθνή / Τα κράτη του Κόλπου προειδοποιούν για την αυξανόμενη απειλή από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές και δίκτυα έμμεσων συμμάχων

Σε κοινή δήλωση αυτή την εβδομάδα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία καταδίκασαν τις ιρανικές επιθέσεις στο έδαφός τους
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια