Ο πρόεδρος της Ζάμπια, Έντγκαρ Λούνγκου, ζήτησε από τον Αμερικανό πρέσβη να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα, επειδή υπερασπίστηκε ένα γκέι ζευγάρι που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση για την παράνομη, στο έδαφος της Ζάμπια, σχέση τους.

 

Οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ του ίδιου φύλου απαγορεύονται διά νόμου στη Ζάμπια, όπου ισχύουν ακόμα οι βρετανικοί αποικιοκρατικοί νόμοι. Τον περασμένο μήνα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντάνιελ Φούτε είχε σχολιάσει πως νιώθει τρομοκρατημένος που το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας καταδίκασε ένα γκέι ζευγάρι ανδρών, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους νόμους που ευθύνονται για διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων.

 

Την Κυριακή, ο Λούνγκου πέρασε στην αντεπίθεση και ανακοίνωσε πως υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Περιμένουμε την απάντησή τους, δεν θέλουμε τέτοιους ανθρώπους ανάμεσά μας», είπε για τον πρεσβευτή ο Λούνγκου, στο «αέρα» της δημόσιας τηλεόρασης ZNBC TV.  «Θέλουμε να φύγει».

 

 

Ο Φούτε στήριξε ανοικτά τους γκέι άνδρες που καταδικάστηκαν, τον Ιαφέτ Σαμπάμπα και τον Στίβεν Σάμπα, τονίζοντας πως η συναινετική σχέση τους «δεν έβλαψε απολύτως κανέναν». Παράλληλα, κατηγόρησε τις αρχές πως σε πραγματικά εγκλήματα δεν αντιδρούν όπως θα έπρεπε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Ζάμπια μπορούν να κλέψουν εκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια ταμεία, χωρίς δίωξη.

 

Με πληροφορίες από Time

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr