Τζεφ Μπέζος: Ποιος είναι ο πάμπλουτος Mr Amazon

Τζεφ Μπέζος: Ποιος είναι ο πάμπλουτος Mr Amazon Facebook Twitter
1

Ποιος: Τζεφ Μπέζος, Αμερικανός επιχειρηματίας, επενδυτής, tech-freak, ιδρυτής, διευθυντής και πρόεδρος της Amazon.com, της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικού εμπορίου διεθνώς, της εταιρίας διαστημικής τεχνολογίας Blue Origin και της επενδυτικής Bezos Expeditions, ιδιοκτήτης επίσης της εφημερίδας Washington Post. Με περιουσία 136 δισ. δολάρια συναγωνίζεται με τον Μπιλ Γκέιτς για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, θεωρείται επιπλέον «γκουρού» περιωπής. Όχι, δεν έχει ελληνική καταγωγή όπως εικάζουν κάποιοι λόγω επωνύμου αλλά ουγγρική.

Πού: «Έδρα» του είναι μια υπερπολυτελής κατοικία μέσα σε ένα αχανές κτήμα έκτασης 29.000 τ.μ. στο θέρετρο Μεδίνα της Ουάσινγκτον, διατηρεί όμως επίσης καταλύματα στην Αλμπουκέρκη όπου γεννήθηκε, τη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, το Χιούστον και το Σιάτλ.


Γιατί: Διότι πρόσφατα δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Amazon αναλαμβάνοντας πλέον τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, θέλοντας να επικεντρωθεί στα «νέα προϊόντα και τις νέες πρωτοβουλίες». Η δήλωση αυτή έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ κερδών και καθαρές πωλήσεις τριμήνου πάνω από 100 δις. δολάρια και έναν χρόνο αφότου οι CΕO) των μεγαλύτερων εταιριών του πλανήτη τον ανακήρυξαν κορυφαίο μπίζνεσμαν στην Υφήλιο για ολόκληρη την περασμένη δεκαετία του. Την απαστράπτουσα εικόνα του, που ενισχύουν οι πολλές φιλανθρωπικές του δραστηριότητες έχουν αμαυρώσει, εντούτοις, οι απανωτές καταγγελίες για τον εργασιακό Μεσαίωνα που επικρατεί στην Amazon, όχι βέβαια για τα μεγαλοστελέχη (ο δικός του μισθός άγγιζε τα 13 εκ. δολάρια την ώρα!) αλλά για τους απλούς εργαζόμενους. Καταγγελίες που μιλάνε για χαμηλούς μισθούς, εξοντωτικές και απλήρωτες υπερωρίες, ασφυκτική πίεση και εργατικά ατυχήματα που «κουκουλώνονται» και τις οποίες ο ίδιος ο Μπέζος και τα "golden boys" της εταιρίας χαρακτηρίζουν συκοφαντικές, είναι όμως πολλές και σοβαρές για να αποτελούν απλώς προϊόν συνωμοσίας.


Διά ταύτα: Ευφυής, ευέλικτος, οραματιστής, εκκεντρικός επίσης, δεν αρκέστηκε να στήσει τη μεγαλύτερη διαδικτυακή επιχείρηση στη Γη αλλά έχει σχέδια και για το διάστημα. Πρώτος στόχος η «επιστροφή» στη Σελήνη όπου σε συνεργασία με τη NASA σκοπεύει να στείλει επανδρωμένο όχημα το 2024 – θα είναι η πρώτη τέτοια αποστολή από το 1972 και θα τη στελεχώνει, λέει, μια επιστημονική "dream team". Πεπεισμένος ότι η επέκταση του ανθρώπινου είδους σε άλλους πλανήτες είναι μονόδρομος για τη σωτηρία της Γης, έχει ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές σκαφών τροχιάς και αναζητεί τρόπους να χαμηλώσει το κόστος των διαστημικών ταξιδιών. Έχει προοδευτικές πολιτικές θέσεις, έχει αποσπάσει πλήθος βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, στις διαλέξεις του επικρατεί αδιαχώρητο, το σλόγκαν του "get big fast" εξελίχθηκε στο επιχειρηματικό «μάντρα» του 21ου αιώνα, ξοδεύει επιπλέον μεγάλα ποσά σε στοχευμένες φιλανθρωπίες (για τους άστεγους, τους μετανάστες, την έρευνα για τον καρκίνο, την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου κ.ά.).

Στον αντίποδα, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ITUC) τον ανακήρυξε «το χειρότερο αφεντικό στον κόσμο» ενώ εκατοντάδες πρώην και νυν εργαζόμενοι στην Amazon έχουν καταγγείλει μισθούς πείνας, απλήρωτες υπερωρίες, εργασία άνω των 80 ωρών εβδομαδιαίως, ασφυκτική πίεση, μηδενικά εργασιακά δικαιώματα, ανυπαρξία ακόμα και αναρρωτικών αδειών – χάρη εντούτοις στη γενική απεργία που προέβησαν φέτος ανήμερα της Black Friday πέτυχαν αύξηση αποδοχών από τα 13 στα 15 δολάρια την ώρα. Πολλοί βρίσκουν υποκριτικές τόσο τις φουτουριστικές του ανησυχίες όσο και στον φιλανθρωπικό του οίστρο εφόσον θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να εξασφάλιζε πολύ καλύτερες συνθήκες για τους πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους που απασχολεί μόνο στην Amazon. Του καταλογίζουν επιπλέον ότι ενώ μιλά για ανοικτά σύνορα, η Amazon –η οποία έχει ήδη κάνει δουλειές με το Πεντάγωνο και τη CIA– προμηθεύει στις ομοσπονδιακές τελωνειακές αρχές software αναγνώρισης χαρακτηριστικών προσώπου. Φαίνεται ότι εκείνη η παραβολή για τον πλούσιο, την καμήλα, το μάτι της βελόνας και τη βασιλεία των ουρανών έχει μια κάποια βάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 13.12.2019

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
οι απανωτές καταγγελίες για τον εργασιακό Μεσαίωνα Πηγή: www.lifo.grΓιατί βρε παιδιά συκοφαντείτε τον Μεσαίωνα συγκρίνοντάς τον με τα εργασιακά κολαστήρια της Αμαζον;Στον Μεσαίωνα ο δουλοπάροικος αποτελούσε "περιουσιακό στοιχείο" του φεουδάρχη και, γι' αυτόν τον απλούστατο λόγο, ο τελευταίος έπρεπε να φροντίζει για την μίνιμουμ συντήρησή του, την επιβίωσή του και τον αναπαραγωγή του. Τον πούλαγε μαζί με την γη.Οι νέοι "ληστές βαρόνοι" της ψηφιακής εποχής δεν χρειάζεται να ανησυχούν για παρόμοιες λεπτομέρειες: οι νέοι δουλοπάροικοι του νεοφιλελευθερισμού, προσέρχονται αυτοβούλως, στύβονται και τσακίζονται από τις απίστευτες συνθήκες και ρυθμούς εργασίας (στους διαδρόμους των γιγάντιων αποθηκών της Αμαζον έγινε προσπάθεια να καθιερωθεί μετρητής βημάτων ανά ώρα και ταχύτητας κινήσεως του χεριού, για να καταγράφεται ο ρυθμός με τον οποίο ο εργαζόμενος καταγράφει τα πακέτα και υλοποιεί τους -άπιαστους συνήθως- στόχους της εταιρίας) και, όταν "καίγονται", πετιούνται και αντικαθίστανται αμέσως από άλλους. Επιπλέον, ακόμα και ο παπαδοκρατούμενος Μεσαίωνας, τηρούσε σε μεγάλο βαθμό τις αργίες (αφήνοντας μια ελάχιστη ανάσα στους εργαζόμενους).