Σε 33 φορές ισόβια καταδίκασε δικαστήριο της Βρετανίας τον διαβόητο κατά συρροή βιαστή Joseph McCann που συνελήφθη μετά από σειρά επιθέσεων τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019. 

 

Κατά την καταδίκη του McCann τη Δευτέρα ο δικαστής Edis κάλεσε για μία «συστηματική και ανεξάρτητη έρευνα» για το πώς ο McCann αποφυλακίστηκε νωρίτερα με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει νέα εγκλήματα. Ο 34χρονος, με καταγωγή από το νοτιοδυτικό Λονδίνο, καταδικάστηκε την Παρασκευή και για τις 37 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για μία σειρά επιθέσεων από το Λονδίνο ως το Τσεσάιρ, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ο McCann βίασε οχτώ θύματά του, ανάμεσά τους μία γυναίκα 71 ετών και ένα αγόρι 11 ετών. Το αγόρι και η αδερφή του βρίσκονταν στο σπίτι τους όταν τους επιτέθηκε ο 34χρονος.

 

Για τέσσερις ακόμα κατηγορίες ο McCann καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών και για μία ακόμα σε ποινή φυλάκισης 14 ετών. «Joseph McCann είσαι πολύ επικίνδυνος για τους ανθρώπους που είναι πιο αδύναμοι από εσένα», ανέφερε ο δικαστής παρότι ο κατηγορούμενος, τον οποίο χαρακτήρισε παιδόφιλο και θρασύδειλο, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Παράλληλα μίλησε για μία σειρά εγκλημάτων που όμοιά τους δεν έχει δει ή ακούσει στο παρελθόν. Ο δικαστής Edis χαρακτήρισε τον McCann, που καταδικάστηκε για πρώτη φορά στην ηλικία των 15 ετών, ως έναν «τυπικό ψυχοπαθή». 

 

«Πιστεύω πως κάθε σου θύμα θα βρει έναν τρόπο να ξεπεράσει τη δοκιμασία που πέρασε και να ευτυχήσει μελλοντικά. Παρότι είναι η ελπίδα μου, εκτιμώ πως μερικά από τα θύματα, αν όχι όλα, δεν θα ξεπεράσουν ποτέ αυτά που έκανες και η ψυχολογική βλάβη που προκάλεσες θα διαρκέσει για δεκαετίες και ίσως καταστρέψει τις δικές τους ζωές και τις ζωές των ανθρώπων που τους αγαπάνε», συμπλήρωσε ο δικαστής.  Ακόμα, ο δικαστής Edis εξήρε τη γενναιότητα των θυμάτων του McCann και πρόσθεσε ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους νιώθουν προδομένοι από μία κοινωνία και τις υπηρεσίες που σχεδιάστηκαν για να βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα τέτοιων σοβαρών εγκλημάτων. Κάποια από τα θύματα του McCann έδωσαν το «παρών» στο δικαστήριο κατά την καταδίκη. Ο McCann, που δεν παρέστη ούτε στη δίκη, λέγοντας ότι πάσχει από πόνους στη μέση, αρνήθηκε να παρακολουθήσει την καταδίκη σε απευθείας μετάδοση.  

 

Η δήλωση μίας γυναίκας που έπεσε θύμα του McCann διαβάστηκε στο δικαστήριο. Στη δήλωση η γυναίκα αναφέρει πως πάσχει από flashbacks, αϋπνίες, εφιάλτες, χρόνιους πόνους και κόπωση. Παράλληλα σημειώνει ότι τόσο εκείνη όσο και ο σύντροφός της πάσχουν από μετατραυματικό στρες. Σχεδίαζαν να δημιουργήσουν οικογένεια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ωστόσο το μέλλον τώρα δείχνει πολύ διαφορετικό. Σε μία κίνηση που δεν συνηθίζεται, οι ένορκοι, που άκουσαν μερικές από τις πιο οδυνηρές μαρτυρίες που κατατέθηκαν ποτέ σε βρετανικό δικαστήριο, επέστρεψε στην αίθουσα για να ακούσει την καταδίκη. Σε σημείωμά τους επαίνεσαν τη «γενναιότητα και θάρρος» των θυμάτων όπου μίλησαν για όσα έζησαν αλλά και τη σκληρή εργασία της αστυνομίας. Κατά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας της Δευτέρας ένας ένορκος αγκάλιασε ένα από τα θύματα.

 

O McCann καταδικάστηκε για πρώτη φορά το 2008 μετά από επίθεση για μαχαίρι. Καταδικάστηκε ξανά για διάρρηξη και κλοπή το 2017, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος. Ο ίδιος πραγματοποιούσε τακτικές συναντήσεις με τις Αρχές, η τελευταία πραγματοποιήθηκε τρεις μέρες πριν το μπαράζ επιθέσεων. Η Jo Farrar, επικεφαλής των Φυλακών και των  υπηρεσιών Δικαστικής Επιτήρησης, ζήτησε συγγνώμη για την αποφυλάκιση του McCann. Ειδικοί κατηγορούν τις περικοπές στη Δικαιοσύνη για την αποφυλάκιση του κατά συρροή βιαστή. «Πιστεύω πως πρέπει να πραγματοποιηθεί μια συστηματική και ανεξάρτητη έρευνα που θα φέρει στο φως το πώς το σύστημα απέτυχε να προστατεύσει τα θύματα από τον McCann», ανέφερε ο δικαστής Edis. 

 

Με πληροφορίες από Guardian