Η Νέα Υόρκη πρωτοπορεί με νόμο για τζάμια που δεν θα σκοτώνουν πουλιά

Η Νέα Υόρκη πρωτοπορεί με νόμο για τζάμια που δεν θα σκοτώνουν πουλιά Facebook Twitter
0

Οι νομοθέτες της Νέας Υόρκης είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν νομοθεσία που απαιτεί τζάμια φιλικά προς τα πτηνά σε όλες τις νέες κατασκευές, σε μια προσπάθεια να μην σκοτώνονται δεκάδες χιλιάδες πουλιά κάθε χρόνο από συγκρούσεις σε κτίρια της πόλης.

Η Νέα Υόρκη θα είναι η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που θα απαιτεί γυαλί ορατό για τα πουλιά, αν το μέτρο περάσει. Πολλές πόλεις της Καλιφόρνια, όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Όκλαντ, υιοθέτησαν παρόμοιους κανόνες, αλλά για τη Νέα Υόρκη, την μητρόπολη με τους ουρανοξύστες, η κίνηση θεωρείται πρωτοποριακή.

Ομάδες που παρακολουθούν πληθυσμούς πτηνών δήλωσαν ότι είναι ενθουσιασμένες με την προοπτική της υιοθέτησης της νομοθεσίας στην πόλη της Νέας Υόρκης. «Μακροπρόθεσμα, αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στα πουλιά που ζουν και διέρχονται από την πόλη μας», δήλωσε το Σάββατο ο Chris Allieri, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Wild Bird Fund. «Νομίζω ότι θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των συγκρούσεων πουλιών σε νεόδμητα κτίρια», πρόσθεσε.

Εκτιμάται ότι 90.000 έως 230.000 πουλιά, από τα γεράκια μέχρι κολιμπρί, σκοτώνονται κάθε χρόνο κατά την πτήση τους ανάμεσα στα ψηλά κτίρια της Νέας Υόρκης.

Η νομοθεσία, που πρότεινε το μέλος του δημοκρατικού δημοτικού συμβουλίου Rafael Espinal, απαιτεί τουλάχιστον το 90% του εξωτερικού των πρώτων 75 ποδιών όλων των νέων κτιρίων ή μεγάλων ανακαινίσεων να κατασκευαστεί με υλικά που είναι ορατά σε πτηνά, όπως υαλοπίνακες ή να μοτίβα στα τζάμια.

Ένα παράδειγμα ενός κτιρίου φιλικού προς τα πουλιά είναι το συνεδριακό κέντρο Jacob K. Javits στη δυτική πλευρά του Μανχάταν, όπου το γυαλί με μοτίβα που εγκαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του 2015 μείωσε τους θανάτους των πουλιών κατά 90%, σύμφωνα με την NYC Audubon.

Η ορνιθολόγος Susan Elbin, δήλωσε ότι η νομοθεσία που επιβάλλει παρόμοια τζάμια σε άλλα νέα κτίρια και σημαντικές ανακαινίσεις θα έχει μια τεράστια διαφορά.  Το μέτρο έχει ευρεία υποστήριξη στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένεται να περάσει.

«Δυστυχώς, τα κτίριά μας έχουν γίνει μια παγίδα θανάτου για χιλιάδες πουλιά κάθε χρόνο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Corey Johnson. «Ως πόλη φιλική προς τα πουλιά, αυτό το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στην προστασία των φτερωτών φίλων μας και θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων των πουλιών λόγω συγκρούσεων».

Το Συμβούλιο Ακινήτων της Νέας Υόρκης εξέφρασε τις ανησυχίες του νωρίτερα για θέματα όπως η διαθεσιμότητα υλικών που θα πληρούσαν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ωστόσο μετά από διαβουλεύσεις υπήρξε δήλωση πως τα ζητήματα είναι αντιμετωπίσιμα.

Με πληροφορίες από ΤΙΜΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM