Η αστυνομία του Νεπάλ προχώρησε στη σύλληψη του γαμπρού μιας γυναίκας που πέθανε σε μια επονομαζόμενη «καλύβα περιόδου».

 

Η Parbati Buda Rawat, 21 ετών, βρέθηκε νεκρή από ασφυξία τη Δευτέρα, καθώς είχε ανάψει φωτιά μέσα στην καλύβα για να ζεσταθεί. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη σύλληψη για το «Chhaupadi», μια πρακτική εκτός νόμου που θεωρεί τις γυναίκες ακάθαρτες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους αλλά και μετά τον τοκετό.


Αν καταδικαστεί, ο άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικό πρόστιμο 3000 ρουπίες του Νεπάλ (περίπου 24 ευρώ). Η Αρχές της πολιτείας στη δυτική περιοχή Achhan δήλωσαν ότι διερευνούν εάν ο ύποπτος, 25χρονος, Chhatra Rawat, ανάγκασε την 21χρονη Rawat να παραμείνει στην καλύβα. Ωστόσο δεν έχει γίνει σαφές αν του έχουν αποδοθεί κατηγορίες.

 

Το αρχαίο ινδουιστικό έθιμο θέλει  τις γυναίκες να αναγκάζονται να κοιμηθούν σε καλύβες ή υπόστεγα βοοειδών, ενώ παράλληλα απαγορεύει να αγγίζουν συγκεκριμένα τρόφιμα, θρησκευτικές εικόνες και άντρες.


Στις καλύβες αυτές η θερμοκρασία μπορεί να είναι πολύ χαμηλή και οι γυναίκες που αναγκάζονται να μένουν μέσα λόγω της περιόδου τους κινδυνεύουν να γίνουν θύματα επιθέσεων από ζώα. Η περίπτωση θανάτου από ασφυξία δεν είναι η πρώτη καθώς έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως και ο θάνατος μίας έφηβης από δάγκωμα φιδιού.

 

Το Νεπάλ απαγόρευσε την παραδοσιακή πρακτική εκδίωξης των γυναικών και κοριτσιών με περίοδο από τα σπίτια τους το 2005 και την ποινικοποίησε το 2017. Ωστόσο, παραμένει ευρέως διαδεδομένη σε ορισμένες αγροτικές περιοχές, όπου πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.


Τουλάχιστον τρεις γυναίκες πέθαναν φέτος σε τέτοιες καλύβες μέσα σε αυτόν τον χρόνο. Μάλιστα η μία περίπτωση αφορούσε μία μητέρα η οποία πέθανε από ασφυξία μαζί με τα δύο της παιδιά.


«Είναι θετικό να βλέπουμε την αστυνομία να ενεργεί προληπτικά και αυτό θα βοηθήσει να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να ακολουθούν αυτήν την παράδοση» δήλωσε η Radha Poudel, ακτιβίστρια του Νεπάλ προσθέτοντας ότι «έχουμε όμως πολύ δρόμο για να τελειώσουμε με αυτό»

 

Με πληροφορίες από BBC