Απεργία την Πρωτομαγιά

Απόφαση σταθμός για το μπαλσάμικο - Τι λέει η Ευρώπη για το δημοφιλές ξύδι και την ονομασία

Απόφαση σταθμός για το μπαλσάμικο - Τι λέει η Ευρώπη για το δημοφιλές ξύδι και την ονομασία Facebook Twitter
0

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έβαλε φρένο στην απόπειρα παρασκευαστών ξυδιού στην επαρχία Μόντενα της Ιταλίας να σταματήσουν τους ανταγωνιστές από το να χρησιμοποιούν τον όρο μπαλσάμικο (βαλσαμικό ξύδι).

Οι παραγωγοί υποστήριξαν ότι κάθε όρος στην περιγραφή «βαλσαμικό ξύδι από τη Μόντενα» θα έπρεπε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από αυτούς βάσει των κανόνων της ΕΕ. Η φράση προστατεύεται ως «γεωγραφική ένδειξη» από το 2009.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει αποκλειστική χρήση της λέξης «βαλσαμικό». Οι γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) χρησιμοποιούνται από την ΕΕ για την προστασία των τροφίμων και των ποτών των οποίων η ποιότητα, η φήμη ή άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά σχετίζονται με τη γεωγραφική τους προέλευση, ώστε να προστατεύσει τα προϊόντα από «κακή χρήση ή απομίμηση».

Η Μόντενα, στη βόρεια Ιταλία, φημίζεται για το βαλσαμικό ξύδι της. Είναι φτιαγμένο από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών που παλαιώνονται σε ξύλινα βαρέλια για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη ότι η προστασία της ονομασίας "Aceto Balsamico di Modena" (Βαλσαμικό ξύδι από τη Μόντενα) δεν επεκτείνεται στη χρήση των μεμονωμένων μη γεωγραφικών όρων αυτού του ονόματος.

«Ο όρος «aceto» [ξύδι] είναι ένας κοινός όρος και ο όρος «balsamico» είναι ένα επίθετο που χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφέρεται σε ένα ξύδι με πικρή γλυκιά γεύση», αναφέρει η απόφαση που ενώ έδωσε τέλος σε μια μακροχρόνια νομική διαμάχη, εξόργισε τους ιταλούς παραγωγούς.

Οι παραγωγοί στη Μόντενα κινήθηκαν νομικά αφού ένας κατασκευαστής  στη Γερμανία διέθεσε τα προϊόντα με βάση το ξύδι με τα ονόματα "Balsamico" και "Deutscher Balsamico" (γερμανικό βαλσάμικο). Η υπόθεση έφτασε ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου, το οποίο στη συνέχεια ζήτησε από το Δικαστήριο της ΕΕ να διευκρινίσει.

Το δικαστήριο σημείωσε ότι οι όροι εμφανίστηκαν επίσης σε άλλη προστατευόμενη ονομασία από γειτονική επαρχία της Ιταλίας - «Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia» (Παραδοσιακό βαλσαμικό ξύδι από το Reggio Emilia).

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ