Γερουσιαστές καλούν τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Γερουσιαστές καλούν τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 Facebook Twitter
0

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Οι δύο γερουσιαστές τονίζουν ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ουάσινγκτον θα στείλει ένα «φρικτό μήνυμα» στις άλλες χώρες. «Ο χρόνος της υπομονής έχει λήξει προ πολλού. Ήλθε η ώρα να εφαρμόσετε τον νόμο» αναφέρουν οι δύο γερουσιαστές σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Όπως τονίζουν, αν δεν ληφθούν μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, οι άλλες χώρες θα λάβουν το μήνυμα ότι «μπορούν να εμπαίζουν την αμερικανική νομοθεσία χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες».

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συγκρούστηκαν μετά την απόφαση της πρώτης να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα και συνιστά απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 της εταιρείας Lockheed Martin. Εξοργίζοντας πολλά μέλη του Κογκρέσου, η Τουρκία αδιαφόρησε για την απειλή επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400 τον Ιούλιο. Σε αντίποινα, η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Η κυβέρνηση του Τραμπ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, μολονότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επικύρωσε το 2017 τον νόμο CAATSA που τις καθιστά υποχρεωτικές για τις χώρες που συνεργάζονται με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες. Η οργή πολλών γερουσιαστών και βουλευτών απέναντι στην Τουρκία εντάθηκε μετά και την εισβολή της τελευταίας στη βόρεια Συρία, σε μια επιχείρηση εναντίον των Κούρδων που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Γκράχαμ, εκ των θερμότερων υποστηρικτών του Τραμπ, έχει επικρίνει με δριμύτητα την απόφαση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη βορειοανατολική Συρία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε να κινηθεί η Τουρκία εναντίον των Κούρδων μαχητών. Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χαρακτήρισε «θαυμάσια» τη συνάντησή τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει την επιστολή των δύο γερουσιαστών. Στις 26 Νοεμβρίου ο Πομπέο είπε ότι είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η Τουρκία κάνει δοκιμές του ρωσικού συστήματος, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας λύσης. Την ίδια ημέρα ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγών όπλων, της Rosoboronexport φέρεται να είπε ότι η Μόσχα ελπίζει να υπογράψει μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για να την εξοπλίσει με περισσότερα συστήματα S-400 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Διεθνή / Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το πεδίο περιέχει δέκα από τα δεκαεπτά γνωστά στοιχεία σπάνιων γαιών, υλικά ζωτικής σημασίας για την αμυντική βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  και τη διαστημική τεχνολογία
LIFO NEWSROOM
Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Διεθνή / Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά της κλοπής κινητών, αποκαλύπτοντας παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που χρησιμοποιούν e-bikes και καταστήματα μεταχειρισμένων τηλεφώνων για να εξάγουν χιλιάδες κλεμμένα iPhone στο εξωτερικό
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM