Οι ομοσπονδιακές εκτελέσεις θανατοποινιτών στις ΗΠΑ έχουν σταματήσει καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η μέθοδος πραγματοποίησής τους ίσως είναι παράνομη.


Πέντε άνδρες ήταν προγραμματισμένο να εκτελεσθούν στην Ιντιάνα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συνεχίσει την εκτέλεση των θανατικών ποινών. Ωστόσο, δικαστής έκρινε ότι οι προσφυγές τεσσάρων κρατουμένων σχετικά με τη μέθοδο εκτέλεσης ήταν πιθανό να γίνουν δεκτές. Η εκτέλεση του πέμπτου άνδρα είχε ήδη σταματήσει με ξεχωριστή δικαστική απόφαση τον περασμένο μήνα.

 

Την Τετάρτη, η δικαστής της περιφέρειας, Tanya S. Chutkan, δήλωσε ότι οι τέσσερις άνδρες θα «ζημιωθούν ανεπανόρθωτα» εάν δεν τους δοθεί η ευκαιρία να εκδικάσουν την υπόθεση τους, με το επιχείρημά τους να επικεντρώνεται στη θανατηφόρα ένεση που θα χρησιμοποιηθεί.


Η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα William Barr νωρίτερα φέτος, ξεκίνησε ένα ανεπίσημο μορατόριουμ για τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις - σε αντίθεση με τις κρατικές εκτελέσεις - που είχαν τεθεί σε ισχύ από το 2003.


Το μορατόριουμ τέθηκε σε εφαρμογή λόγω μιας σειράς δικαστικών αποφάσεων κατά της κοινής μεθόδου εκτέλεσης, η οποία περιελάμβανε ένα κοκτέιλ τριών διαφορετικών φαρμάκων στις ενέσεις. Τον Ιούλιο, ο εισαγγελέας διέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να χρησιμοποιήσει ένα και μόνο φάρμακο – την πεντοβαρβιτάλη – ένα ισχυρό ηρεμιστικό που επιβραδύνει το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος, μέχρι το σημείο του θανάτου.

 

Ωστόσο, με την απόφαση της, η δικαστής Chutkan δήλωσε ότι αυτό θα έρχεται σε αντίθεση με έναν ομοσπονδιακό νόμο που ορίζει ότι οι τρόφιμοι θανατικής ποινής θα πρέπει να εκτελεστούν «με τη μέθοδο που καθορίζεται από την πολιτεία της καταδίκης» - δηλαδή, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο που το συγκεκριμένο κράτος, στην περίπτωση αυτή η Ιντιάνα, χρησιμοποιεί για κρατικές εκτελέσεις.


«Ο FDPA δεν προβλέπει εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα και δεν προβλέπει τη θέσπιση χωριστής ομοσπονδιακής διαδικασίας εκτέλεσης», ανέφερε.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr