Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο

Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο Facebook Twitter
0

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες  ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στο Σαντιάγο, όπου ακούγονταν αλλεπάλληλες εκρήξεις και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική εξαιτίας των δακρυγόνων, καθώς οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Χιλή κοντεύουν να κλείσουν μήνα.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιές και πέταξαν πέτρες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Todo Noticias, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα δεν έχουν καταστήσει εφικτή την αποκατάσταση της ηρεμίας στη χώρα της Νότιας Αμερικής, όπου οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν μεγάλες διαστάσεις τη 18η Οκτωβρίου.

Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο Facebook Twitter

Πάνω από 340 αστυνομικοί και 46 διαδηλωτές τραυματίστηκαν από την Τρίτη ως το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Emol επικαλούμενος δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών. Πάνω από 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Πάνω από 100 καταστήματα, κυρίως λιανικής αλλά και εμπορικά κέντρα, λεηλατήθηκαν, 30 κτίρια υπέστησαν εμπρησμούς και 20 αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επιθέσεις, γνωστοποίησαν οι αρχές. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στη διάρκεια διαδήλωσης στην Καλάμα (βόρεια), ενώ ένα πτώμα βρέθηκε στα συντρίμμια σούπερ μάρκετ που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια λεηλασίας στην Αρίκα (βόρεια), σύμφωνα με την εισαγγελία.

Οι δύο νέοι θάνατοι αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της συνεχιζόμενης κρίσης άνευ προηγουμένου μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή σε τουλάχιστον 22 νεκρούς.

Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο Facebook Twitter

Ο πρόεδρος Πινιέρα έκανε την Τρίτη άλλη μια χειρονομία για να κατευνάσει τους διαδηλωτές, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν να εργάζονται για την κατάρτιση νέου Συντάγματος, αίτημα που προβάλλουν πολλοί από τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή πλήττει την οικονομία της Χιλής. Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το τρέχον έτος σε 2% από 2,6%, ενώ, με την ισοτιμία του να φθάνει χθες τα 794,97:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το πέσο έφθασε στο χαμηλότερό του επίπεδο από το 1990. Η κεντρική τράπεζα ανήγγειλε ότι θα δαπανήσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να φρενάρει την πτώση του πέσο, που ήταν 1,5% μόνο χθες. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες επίσης υποχώρησαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM