Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο

Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο Facebook Twitter
0

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες  ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στο Σαντιάγο, όπου ακούγονταν αλλεπάλληλες εκρήξεις και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική εξαιτίας των δακρυγόνων, καθώς οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Χιλή κοντεύουν να κλείσουν μήνα.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιές και πέταξαν πέτρες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Todo Noticias, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα δεν έχουν καταστήσει εφικτή την αποκατάσταση της ηρεμίας στη χώρα της Νότιας Αμερικής, όπου οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν μεγάλες διαστάσεις τη 18η Οκτωβρίου.

Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο Facebook Twitter

Πάνω από 340 αστυνομικοί και 46 διαδηλωτές τραυματίστηκαν από την Τρίτη ως το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Emol επικαλούμενος δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών. Πάνω από 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Πάνω από 100 καταστήματα, κυρίως λιανικής αλλά και εμπορικά κέντρα, λεηλατήθηκαν, 30 κτίρια υπέστησαν εμπρησμούς και 20 αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επιθέσεις, γνωστοποίησαν οι αρχές. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στη διάρκεια διαδήλωσης στην Καλάμα (βόρεια), ενώ ένα πτώμα βρέθηκε στα συντρίμμια σούπερ μάρκετ που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια λεηλασίας στην Αρίκα (βόρεια), σύμφωνα με την εισαγγελία.

Οι δύο νέοι θάνατοι αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της συνεχιζόμενης κρίσης άνευ προηγουμένου μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή σε τουλάχιστον 22 νεκρούς.

Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο Facebook Twitter

Ο πρόεδρος Πινιέρα έκανε την Τρίτη άλλη μια χειρονομία για να κατευνάσει τους διαδηλωτές, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν να εργάζονται για την κατάρτιση νέου Συντάγματος, αίτημα που προβάλλουν πολλοί από τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή πλήττει την οικονομία της Χιλής. Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το τρέχον έτος σε 2% από 2,6%, ενώ, με την ισοτιμία του να φθάνει χθες τα 794,97:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το πέσο έφθασε στο χαμηλότερό του επίπεδο από το 1990. Η κεντρική τράπεζα ανήγγειλε ότι θα δαπανήσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να φρενάρει την πτώση του πέσο, που ήταν 1,5% μόνο χθες. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες επίσης υποχώρησαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Ιράν: «Θα κάψουμε» αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση χερσαίας εισβολής - Kλιμάκωση και στο μέτωπο του Λιβάνου

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, δήλωσε ότι οι ιρανικές δυνάμεις «περιμένουν την άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Διεθνή / Το Ισραήλ δεν επέτρεψε τη λειτουργία των Βαΐων - «Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες», λέει το Πατριαρχείο

Η αστυνομία σταμάτησε στον δρόμο προς τον Ναό της Αναστάσεως δύο ανώτατους καθολικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, και τους ανάγκασε να επιστρέψουν
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πετρέλαιο: Καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πορεία του χρυσού, ο οποίος αντί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο, υποχωρεί κατά σχεδόν 15% μέσα στον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008
THE LIFO TEAM