Η Φιλαρμονική του Παρισιού διεκδικεί 170 εκατομμύρια ευρώ από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel

Η Φιλαρμονική του Παρισιού διεκδικεί 170 εκατομμύρια ευρώ από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel Facebook Twitter
Φωτο: Danica O Kus
2

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τη Φιλαρμονική του Παρισιού, η οποία και διεκδικεί από τον ίδιο το ποσό των 170,6 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το πρόστιμο αυτό επιβλήθηκε στον Nouvel λόγω του ότι καθυστέρησε η παράδοση του έργου και συγκεκριμένα η αίθουσα των συναυλιών, ενώ ταυτόχρονα το κόστος για την κατασκευή της ξεπέρασε κατά πολύ τα συμφωνηθέντα. Ασφαλώς, οι δικηγόροι του αρχιτέκτονα, William Bourdon και Vincent Brengarth, χαρακτήρισαν αυτό το πρόστιμο ως «απόλυτα δυσανάλογο« και «χωρίς προηγούμενο στον κόσμο της αρχιτεκτονικής». 

Εκτός αυτού, αμφότεροι επεσήμαναν ότι ένα πρόστιμο της τάξης των 170,6 εκατομμυρίων ευρώ θα σήμαινε τον οριστικό «θάνατο» για το στούντιο αρχιτεκτονικής που διατηρεί ο Nouvel. 

Η Φιλαρμονική του Παρισιού άνοιξε δύο χρόνια αργότερα απ'ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ο προϋπολογισμός της ήταν τελικά τριπλάσιος από τον αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, οι πόρτες της Φιλαρμονικής άνοιξαν το 2015 και το κόστος του άγγιξε τα 386 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν να φτάσει τα 118. 

Η Φιλαρμονική του Παρισιού διεκδικεί 170 εκατομμύρια ευρώ από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel Facebook Twitter
Jean Nouvel

Το εξωτερικό μέρος του κτιρίου είναι επενδυμένο με αλουμίνιο και οι σχηματισμοί πάνω σε αυτό θυμίζουν πουλιά που πετάνε. Η κύρια αίθουσα των συναυλιών έχει χωρητικότητα 2.400 ατόμων, ενώ στην ταράτσα υπάρχει ένα πάρκο για πικνίκ. 

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Φιλαρμονική του Παρισιού βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Γάλλο αρχιτέκτονα. Το 2015, ο Nouvel επέμεινε στο να αφαιρεθεί το όνομά του από το πρότζεκτ, εφόσον δε γίνουν 26 συγκεκριμένες τροποποιήσεις που ο ίδιος είχε προτείνει για την κατασκευή του κτιρίου.  

Ωστόσο, ο αρχιτέκτονας διευκρίνισε ότι δεν είναι υπεύθυνος για το αυξημένο τελικό κόστος και τη χρονική καθυστέρηση που υπήρξε κατηγορώντας παράλληλα τη Γαλλική κυβέρνηση για «ψεύδη και σαμποτάζ» στον Γαλλικό τύπο. 

Στο παρελθόν, ο Nouvel έχει βρεθεί αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα και σε άλλα πρότζεκτ που έχει υλοποιήσει, όπως για παράδειγμα το 2003 με το Μουσείο Carnegie του Πίτσμπουργκ. 

Η Φιλαρμονική του Παρισιού διεκδικεί 170 εκατομμύρια ευρώ από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel Facebook Twitter
Φωτο: Danica O Kus

Με πληροφορίες από Dezeen

 

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / «Αναπαραγωγική βία» στη Γάζα: Πτώση 41% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η εικόνα που προκύπτει από τις γεννήσεις, τις αποβολές και την κατάρρευση της μαιευτικής φροντίδας καλύπτει τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
THE LIFO TEAM
Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Διεθνή / Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Μπουένος Άιρες χαρακτήρισε το περιστατικό «απρόβλεπτο», σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχαν μετεωρολογικές ή επιστημονικές μελέτες που να το είχαν προβλέψει»
THE LIFO TEAM