Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τη Φιλαρμονική του Παρισιού, η οποία και διεκδικεί από τον ίδιο το ποσό των 170,6 εκατομμυρίων ευρώ. 

 

Το πρόστιμο αυτό επιβλήθηκε στον Nouvel λόγω του ότι καθυστέρησε η παράδοση του έργου και συγκεκριμένα η αίθουσα των συναυλιών, ενώ ταυτόχρονα το κόστος για την κατασκευή της ξεπέρασε κατά πολύ τα συμφωνηθέντα. Ασφαλώς, οι δικηγόροι του αρχιτέκτονα, William Bourdon και Vincent Brengarth, χαρακτήρισαν αυτό το πρόστιμο ως «απόλυτα δυσανάλογο« και «χωρίς προηγούμενο στον κόσμο της αρχιτεκτονικής». 

 

Εκτός αυτού, αμφότεροι επεσήμαναν ότι ένα πρόστιμο της τάξης των 170,6 εκατομμυρίων ευρώ θα σήμαινε τον οριστικό «θάνατο» για το στούντιο αρχιτεκτονικής που διατηρεί ο Nouvel. 

 

Η Φιλαρμονική του Παρισιού άνοιξε δύο χρόνια αργότερα απ'ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ο προϋπολογισμός της ήταν τελικά τριπλάσιος από τον αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, οι πόρτες της Φιλαρμονικής άνοιξαν το 2015 και το κόστος του άγγιξε τα 386 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν να φτάσει τα 118. 

 

Jean Nouvel
Jean Nouvel

 

Το εξωτερικό μέρος του κτιρίου είναι επενδυμένο με αλουμίνιο και οι σχηματισμοί πάνω σε αυτό θυμίζουν πουλιά που πετάνε. Η κύρια αίθουσα των συναυλιών έχει χωρητικότητα 2.400 ατόμων, ενώ στην ταράτσα υπάρχει ένα πάρκο για πικνίκ. 

 

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Φιλαρμονική του Παρισιού βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Γάλλο αρχιτέκτονα. Το 2015, ο Nouvel επέμεινε στο να αφαιρεθεί το όνομά του από το πρότζεκτ, εφόσον δε γίνουν 26 συγκεκριμένες τροποποιήσεις που ο ίδιος είχε προτείνει για την κατασκευή του κτιρίου.  

 

Ωστόσο, ο αρχιτέκτονας διευκρίνισε ότι δεν είναι υπεύθυνος για το αυξημένο τελικό κόστος και τη χρονική καθυστέρηση που υπήρξε κατηγορώντας παράλληλα τη Γαλλική κυβέρνηση για «ψεύδη και σαμποτάζ» στον Γαλλικό τύπο. 

 

Στο παρελθόν, ο Nouvel έχει βρεθεί αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα και σε άλλα πρότζεκτ που έχει υλοποιήσει, όπως για παράδειγμα το 2003 με το Μουσείο Carnegie του Πίτσμπουργκ. 

 

Φωτο: Danica O Kus
Φωτο: Danica O Kus

 

Με πληροφορίες από Dezeen