Τα τελευταία χρόνια, πόλεις στην Ιταλία έχουν καταφύγει στην πώληση κατοικιών για σχεδόν ένα δολάριο σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν τις φθίνουσες κοινότητες τους.


H Zungoli κοντά στη Νάπολη και η Sambuca της Σικελίας ήταν οι πιο πρόσφατοι ιταλικοί προορισμοί που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία, ξεκινώντας προγράμματα με την ελπίδα να προσελκύσουν νέους κατοίκους. Τώρα, η πόλη της Cammarata της Σικελίας, προσφέρει σπίτια εντελώς δωρεάν. Θέλοντας να σώσει τη γενέτειρά του από την ερήμωση, ο δήμαρχος Vincenzo Giambrone πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια πείθοντας ιδιοκτήτες που εγκατέλειψαν εδώ και καιρό τα οικογενειακά τους σπίτια, να τα παραδώσουν δωρεάν για νέους κατοίκους.

 

 

 

«Δεν μπορώ να σταματήσω να βλέπω άδειο αυτό το πανέμορφο, παλιό ιστορικό κέντρο το οποίο ερημώνει Με πονάει», λέει ο Giambrone στο CNN Travel. Σύμφωνα με τον Giambrone, υπάρχουν περίπου δώδεκα κενά πέτρινα κτίρια πέτρα διαθέσιμα προς το παρόν και περισσότερα θα ενταχθούν στη λίστα σύντομα καθώς 100 εγκαταλελειμμένα σπίτια βρίσκονται στην αρχαιότερη τοποθεσία της Cammarata και υπάρχει η δυνατότητα διάσωσης.

 

Οι όροι για δωρεάν σπίτια

 

Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για το καθεστώς "δωρεάν" σπιτιών της Cammarata. Οι αγοραστές πρέπει να δεσμευτούν για την ανακαίνιση του ακινήτου εντός τριών ετών από την αγορά του και να καταβάλουν μια προκαταβολή ύψους 5.000 ευρώ, η οποία θα επιστραφεί μόλις ολοκληρωθεί η εργασία.


Θα πρέπει επίσης να υποβάλουν μια σαφή πρόταση ανακαίνισης για το εν λόγω ακίνητο. Ενώ θα ληφθούν υπόψη όλοι οι δυνητικοί αγοραστές που πληρούν τα κριτήρια, τα νεαρά ζευγάρια με παιδιά θα λάβουν προτεραιότητα. Τα ζευγάρια που θα μετακομίσουν εκεί και έχουν μωρό λαμβάνουν ακόμη και μπόνους 1.000 ευρώ.


Οι νέοι ιδιοκτήτες μπορούν να μετατρέψουν τα πολυώροφα κτίρια σε ιδιωτικό σπίτι, B & B, ξενοδοχείο, καταστήματα ή ακόμη και εστιατόριο.

 

 

 

 

 

Η ιστορική πόλη έχει χάσει πολλούς κατοίκους κατά τη διάρκεια των ετών, και πολλά από τα σπίτια της βρίσκονται σήμερα εγκαταλειμμένα. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, με θέα στην νοτιοανατολική περιοχή της Σικελίας, γνωστή για τα γραφικά χωριά της και τον αργό ρυθμό της ζωής.


Ιδρύθηκε από Έλληνες του Βυζαντίου και το όνομα της πόλης προέρχεται από την ελληνική λέξη καμάρα που σημαίνει θολωτό δωμάτιο.

 

Η πόλη είναι γνωστή ως «η πόλη με 1.000 μπαλκόνια προς την Ανατολή», καθώς κάθε παράθυρο βλέπει στο ηλιοβασίλεμα και μπορείτε να απολαύσετε την καταπληκτική θέα στην Αίτνα, λέει ο δήμαρχος και προσθέτει πως οι περίπου 6000 κάτοικοι στην Cammarata είναι διάσημοι για τη φιλοξενία τους.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη διάθεση δωρεάν σπιτιών υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr