Βρέθηκε λύση για τους πρόσφυγες και μετανάστες του πλοίου Alan Kurdi - Σε ποια λιμάνια θα αποβιβαστούν

Βρέθηκε λύση για τους πρόσφυγες και μετανάστες του πλοίου Alan Kurdi - Σε ποια λιμάνια θα αποβιβαστούν Facebook Twitter
EPA
0

Την εξεύρεση λύσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες  που διέσωσε το ανθρωπιστικό πλοίο Alan Kurdi, ανακοίνωσε η Ιταλία.


Ειδικότερα, μετά το Ocean Viking που μετέφερε περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους δέχθηκε η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, μια ευρωπαϊκή λύση βρέθηκε και για το ανθρωπιστικό πλοίο Alan Kurdi, το οποίο μεταφέρει 88 πρόσφυγες και μετανάστες, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Από τους 88 ανθρώπους που διασώθηκαν από το πλοίο αυτό της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Watch, «η Γερμανία και η Γαλλία θα υποδεχθούν 60 πρόσφυγες και μετανάστες, η Πορτογαλία 5 και η Ιρλανδία 2», διευκρίνισε το υπουργείο, ενώ τους υπόλοιπους 13 θα δεχθεί η Ιταλία.

Εξάλλου το λιμάνι του Τάραντα, στην Απουλία, στη νότια Ιταλία, επελέγη ως «ασφαλές λιμάνι» στο οποίο μπορούν να αποβιβαστούν έπειτα από περίπου δέκα μέρες στην θάλασσα.

Το πλοίο εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα χθες το πρωί ανακοινώνοντας ότι κινδυνεύει να αντιμετωπίσει έλλειψη τροφίμων και ότι άρχιζε «να υπάρχει ένταση» πάνω σε αυτό, σύμφωνα με την καπετάνιο του Μπέαρμπελ Μπόιζε. Η καπετάνιος του πλοίου υπογράμμισε επίσης ότι ήταν απαραίτητο να βρουν λιμάνι «για να προφυλαχθούν από τους ανέμους και τα κύματα»..

Παράλληλα λύση βρέθηκε επίσης με την Μάλτα για τους 15 αιτούντες άσυλο που διασώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από το ισπανικό πλοίο Open Arms ενώ επέβαιναν σε λέμβο που έπλεε ακυβέρνητη. Η μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε στο Twitter ότι «έπειτα από καθυστέρηση πολλών ωρών, εν μέσω θύελλας και αφού περιμέναμε πολύ για οδηγίες από τις αρχές της Μάλτας, μπορέσαμε να μεταφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς σε πλεούμενο με προορισμό τη Βαλέτα».

Σε άλλο περιστατικό χθες το πρωί οι ιταλικές τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν δύο πτώματα ανδρών σε αποσύνθεση, οι οποίοι φαίνεται ότι προέρχονταν από τη βόρεια Αφρική, σε μια μικρή λέμβο που έπλεε στις ακτές της Αρμπατάξ, στην ανατολική ακτή της Σαρδηνίας. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, το πλεούμενο δεν είχε μηχανή ούτε κουπιά.

Την Τετάρτη, περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν διασωθεί στις 18 Οκτωβρίου από το Ocean Viking, το πλοίο που έχει ναυλώσει η ΜΚΟ SOS Méditerranée και λειτουργεί σε σύμπραξη με την MSF, αποβιβάστηκαν στο Ποτσάλο στην Σικελία.

Από τους 104 ανθρώπους, οι 70 έγιναν δεκτοί από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ οι άλλοι από την Ιταλία. Η λύση στο θέμα αυτό δόθηκε στη βάση μιας «προκαταρκτικής συμφωνίας κατανομής», η οποία γίνεται αυτόματα. Η συμφωνία αυτή συνήφθη στην Μάλτα τον Σεπτέμβριο. Στον μηχανισμό αυτόν μετέχουν περίπου 10 ευρωπαϊκές χώρες, είναι προσωρινός και εφαρμόζεται σε εκούσια βάση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Διεθνή / Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Ο Ryan Gosling είπε ότι στα γυρίσματα του Project Hail Mary ένιωσε τόσο μόνος, ώστε οι σκηνοθέτες Phil Lord και Christopher Miller τού έφτιαξαν μια «mop friend» με το όνομα Moppy Ringwald, η οποία εμφανίζεται τελικά και για λίγο στην ταινία.
THE LIFO TEAM
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ LA GUARDIA

Διεθνή / Σύγκρουση αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη: «Λες και κόπηκε στα δύο» – Ξεκίνησαν οι έρευνες

Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν η πτήση AC8646 της Air Canada συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα στον διάδρομο του LaGuardia, αφήνοντας επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες σοκαρισμένους και εγκλωβισμένους για ώρες
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πάνω από τα 100 δολάρια ξανά το πετρέλαιο με φόντο τη σύγχυση στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες με την Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον
THE LIFO TEAM