Άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση στο βρετανικό κοινοβούλιο κατά την οποία θα εξεταστεί η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου.

 

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν επί της συμφωνίας του Brexit που απέσπασε την τελευταία στιγμή, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες.

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση για τη συμφωνία διαζυγίου που πέτυχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές συνέρχονται στην πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση που διεξάγεται Σάββατο μετά από την εισβολή της Αργεντινής στα νησιά Φόκλαντ το 1982.

 

Ο Τζόνσον παρουσίασε τη συμφωνία στο κοινοβούλιο ως μία τελευταία ευκαιρία για τη διασφάλιση ενός τακτικού Brexit. Παρόλο που είναι υποχρεωμένος από το νόμο να επιδιώξει την αναβολή της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ αν η συμφωνία του απορριφθεί, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς.

 

Το «Σούπερ Σάββατο» όπως αποκαλείται έρχεται ως αποκορύφωμα μιας εβδομάδας κατά την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός πέτυχε να συνάψει με την ΕΕ μια νέα συμφωνία, βρίσκοντας τους Βορειοιρλανδούς αντίθετους με αυτή. Σε ένα κοινοβούλιο, όπου δεν έχει πλειοψηφία, ο Τζόνσον πρέπει τώρα να κερδίσει την υποστήριξη 320 βουλευτών.


Καθώς η Βουλή θα συνεδριάζει, εκατοντάδες διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Κοινοβούλιο ζητώντας διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP