Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις με drone σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις με drone σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας Facebook Twitter
EPA
0

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις με drone σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι Χούτι, η οργάνωση της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε απόψε το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης. «Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (...) Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», είπε ο Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη».


Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση εναντίον υποδομών της χώρας μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.


Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η χώρα του έχει «τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σφόδρα τις σημερινές επιθέσεις από drones εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις. Οι επιθέσεις αυτές εναντίον σημαντικών υποδομών θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων, είναι απαράδεκτες και αργά ή γρήγορα θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν αθώοι άνθρωποι», ανέφερε η διπλωματική αποστολή επικαλούμενη τον πρεσβευτή Τζον Άμπιζαϊντ.

Οι Χούτι ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις και η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά εναντίον των Χούτι στην Υεμένη.

Η παραγωγή πετρελαίου και οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από τις επιθέσεις, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση. Μία μάλιστα από τις πηγές είπε ότι οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η καθημερινή παραγωγή πετρελαίου 5 εκατομμυρίων βαρελιών--σχεδόν η μισή σημερινή παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.


Η Saudi Aramco έχει τις μεταλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο και το μεγαλύτερο εργοστάσιο μερικής απόσταξης αργού πετρελαίου στο Αμπκάικ, στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Το εργοστάσιο έχει δυνατότητα επεξεργασίας αργού πετρελαίου μεγαλύτερη των 7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM