Φωτιά τώρα στου Ρέντη

Η Google θα πληρώσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στη Γαλλία για πρόστιμα και φόρους

Η Google θα πληρώσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στη Γαλλία για πρόστιμα και φόρους Facebook Twitter
0

Η Google συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο γαλλικό κράτος προκειμένου να κλείσει η έρευνα περί φοροδιαφυγής που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.

Αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τις υποθέσεις άλλων μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου που ενεργοποιούνται στη Γαλλία. Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές προσπαθούσαν να καθορίσουν αν η Google, η ευρωπαϊκή έδρα της οποίας βρίσκεται στο Δουβλίνο, απέφυγε να πληρώσει φόρους στο κράτος καθώς δεν δήλωσε μέρος των δραστηριοτήτων της στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, ο διακανονισμός αυτός περιλαμβάνει ένα πρόστιμο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθετους φόρους ύψους 465 εκατομμυρίων.

Η Google, που ανήκει στην Alphabet Inc, πληρώνει ελάχιστους φόρους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επειδή δηλώνει σχεδόν όλες τις εμπορικές δραστηριότητές της στην Ιρλανδία. Η συμφωνία επιτρέπει «να διακανονιστούν μια και καλή όλες αυτές οι παλαιότερες διαφορές», είπε ο Αντονίν Λεβί, ένας από τους δικηγόρους της εταιρείας, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Παρισιού.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας επιδίωκε να λάβει αναδρομικά φόρους ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2016 είχε γίνει έρευνα στα γραφεία της εταιρείας στο Παρίσι και την εποχή εκείνη το υπουργείο είχε αποκλείσει την περίπτωση συμβιβασμού με την Google.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro σήμερα ότι ο διακανονισμός αυτός δημιουργεί νομικό προηγούμενο. Πρόσθεσε ότι το Παρίσι συζητά με πολλές άλλες εταιρείες, μικρές και μεγάλες, ωστόσο δεν ανέφερε με ποιες συγκεκριμένα.

Η Γαλλία ζητούσε να επιβληθεί ένας «ψηφιακός φόρος» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως το αίτημα αυτό προσέκρουσε στις αντιδράσεις της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε τελικά τον δικό της ψηφιακό φόρο, ένα γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε ότι για αντίποινα θα φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

Φωτιά τώρα στου Ρέντη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM