Η Google θα πληρώσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στη Γαλλία για πρόστιμα και φόρους

Η Google θα πληρώσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στη Γαλλία για πρόστιμα και φόρους Facebook Twitter
0

Η Google συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο γαλλικό κράτος προκειμένου να κλείσει η έρευνα περί φοροδιαφυγής που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.

Αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τις υποθέσεις άλλων μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου που ενεργοποιούνται στη Γαλλία. Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές προσπαθούσαν να καθορίσουν αν η Google, η ευρωπαϊκή έδρα της οποίας βρίσκεται στο Δουβλίνο, απέφυγε να πληρώσει φόρους στο κράτος καθώς δεν δήλωσε μέρος των δραστηριοτήτων της στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, ο διακανονισμός αυτός περιλαμβάνει ένα πρόστιμο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθετους φόρους ύψους 465 εκατομμυρίων.

Η Google, που ανήκει στην Alphabet Inc, πληρώνει ελάχιστους φόρους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επειδή δηλώνει σχεδόν όλες τις εμπορικές δραστηριότητές της στην Ιρλανδία. Η συμφωνία επιτρέπει «να διακανονιστούν μια και καλή όλες αυτές οι παλαιότερες διαφορές», είπε ο Αντονίν Λεβί, ένας από τους δικηγόρους της εταιρείας, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Παρισιού.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας επιδίωκε να λάβει αναδρομικά φόρους ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2016 είχε γίνει έρευνα στα γραφεία της εταιρείας στο Παρίσι και την εποχή εκείνη το υπουργείο είχε αποκλείσει την περίπτωση συμβιβασμού με την Google.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro σήμερα ότι ο διακανονισμός αυτός δημιουργεί νομικό προηγούμενο. Πρόσθεσε ότι το Παρίσι συζητά με πολλές άλλες εταιρείες, μικρές και μεγάλες, ωστόσο δεν ανέφερε με ποιες συγκεκριμένα.

Η Γαλλία ζητούσε να επιβληθεί ένας «ψηφιακός φόρος» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως το αίτημα αυτό προσέκρουσε στις αντιδράσεις της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε τελικά τον δικό της ψηφιακό φόρο, ένα γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε ότι για αντίποινα θα φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM