LIVE!

Η Google θα πληρώσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στη Γαλλία για πρόστιμα και φόρους

Η Google θα πληρώσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στη Γαλλία για πρόστιμα και φόρους Facebook Twitter
0

Η Google συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο γαλλικό κράτος προκειμένου να κλείσει η έρευνα περί φοροδιαφυγής που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.

Αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τις υποθέσεις άλλων μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου που ενεργοποιούνται στη Γαλλία. Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές προσπαθούσαν να καθορίσουν αν η Google, η ευρωπαϊκή έδρα της οποίας βρίσκεται στο Δουβλίνο, απέφυγε να πληρώσει φόρους στο κράτος καθώς δεν δήλωσε μέρος των δραστηριοτήτων της στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, ο διακανονισμός αυτός περιλαμβάνει ένα πρόστιμο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθετους φόρους ύψους 465 εκατομμυρίων.

Η Google, που ανήκει στην Alphabet Inc, πληρώνει ελάχιστους φόρους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επειδή δηλώνει σχεδόν όλες τις εμπορικές δραστηριότητές της στην Ιρλανδία. Η συμφωνία επιτρέπει «να διακανονιστούν μια και καλή όλες αυτές οι παλαιότερες διαφορές», είπε ο Αντονίν Λεβί, ένας από τους δικηγόρους της εταιρείας, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Παρισιού.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας επιδίωκε να λάβει αναδρομικά φόρους ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2016 είχε γίνει έρευνα στα γραφεία της εταιρείας στο Παρίσι και την εποχή εκείνη το υπουργείο είχε αποκλείσει την περίπτωση συμβιβασμού με την Google.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro σήμερα ότι ο διακανονισμός αυτός δημιουργεί νομικό προηγούμενο. Πρόσθεσε ότι το Παρίσι συζητά με πολλές άλλες εταιρείες, μικρές και μεγάλες, ωστόσο δεν ανέφερε με ποιες συγκεκριμένα.

Η Γαλλία ζητούσε να επιβληθεί ένας «ψηφιακός φόρος» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως το αίτημα αυτό προσέκρουσε στις αντιδράσεις της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε τελικά τον δικό της ψηφιακό φόρο, ένα γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε ότι για αντίποινα θα φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM