Ο Τραμπ θέλει να απαγορεύσει τις γεύσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ θέλει να απαγορεύσει τις γεύσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
1

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σκέφτεται να απαγορεύσει τις περισσότερες γεύσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου στις ΗΠΑ, αφήνοντας μόνο τις κλασικές επιλογές αρωμάτων καπνού, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τα προβλήματα υγείας κυρίως για τους ανήλικους Αμερικανούς.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δρομολογεί την απόσυρση των γεύσεων μέντας, menthol και φρούτων από την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση του σκοπεύει να απαγορεύσει τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα για ατμιστές από την αμερικανική αγορά, επικαλούμενος τους κινδύνους για τους εφήβους που προσελκύονται από την εναλλακτική πρόταση απέναντι στα παραδοσιακά τσιγάρα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η FDA σκοπεύει να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό των δημοφιλών προϊόντων με άρωμα φρούτων και άλλων γεύσεων τόσο από τα φυσικά καταστήματα όσο και από την διαδικτυακή αγορά, επιτρέποντας μόνο τα προϊόντα με «παραδοσιακό» άρωμα καπνού, που από ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ανήλικους μαθητές.

Αν η απαγόρευση προχωρήσει, θα πλήξει σημαντικά την νέα αγορά καπνικών με ετήσιο τζίρο 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ (στοιχεία 2018). Εξαιτίας της αυξημένης έως τώρα ζήτησης και δημοφιλίας των συγκεκριμένων προϊόντων, αναφύονται διαρκώς νέες start up που προσφέρουν ολοένα και περισσότερες γεύσεις, όπως η Juul Labs Inc, της οποίας σχεδόν όλα τα κέρδη προέρχονται από την πώληση των προϊόντων που κινδυνεύουν να απαγορευτούν. Αν τα προϊόντα κατέβουν από τα ράφια, πολλές εταιρείες θα απειληθούν με λουκέτο. 

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας προτρέπουν τους πολίτες να προτιμούν καπνικά προϊόντα χαμηλότερου ρίσκου, την ώρα που αρκετές καπνοβιομηχανίες στρέφονται στην παραγωγή νέων προϊόντων για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, διατηρώντας το μερίδιο τους στην αγορά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά πως περίπου 8 εκατομμύρια ενήλικοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά ατμίζουν. «Έχουμε πρόβλημα σε αυτή τη χώρα. Είναι ένα νέο πρόβλημα», δήλωσε χθες ο Τραμπ από το οβάλ γραφείο, όπου συζήτησε με ειδικούς σε ζητήματα υγείας για το ζήτημα. 

Την ίδια στιγμή, οι αρχές ερευνούν περισσότερες από 450 υποθέσεις πνευμονοπάθειας που φαίνεται να συνδέονται με προϊόντα άτμισης. Τουλάχιστον έξι θάνατοι στις ΗΠΑ έχουν συνδεθεί με το ζήτημα, με τελευταίο θύμα έναν 50χρονο από το Κάνσας που κατέληξε την περασμένη Τρίτη.  

Σύμφωνα με το CNBC, η FDA οριστικοποιεί τις οδηγίες για την απόσυρση όλων των γεύσεων των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε βάθος τριάντα ημερών. Ωστόσο οι εταιρείες που πλήττονται είναι πιθανό να είναι σε θέση να ξαναλανσάρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, αφού πρώτα υποβάλλουν εκ νέου σχετικό αίτημα στην FDA και γίνει δεκτό. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal και CNBC

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια