Μυστηριώδης ασθένεια ευθύνεται για το θάνατο αρκετών σκύλων στη Νορβηγία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους.


Η νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε ότι περίπου 40 σκυλιά αρρώστησαν με συμπτώματα εμετού και διάρροιας, εκ των οποίων αρκετά πέθαναν αργότερα. Τα πρώτα κρούσματα σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, το Όσλο, ενώ έχουν αναφερθεί κι άλλες περιπτώσεις σε τουλάχιστον 13 πόλεις.


Το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο είπε ότι δεν ήταν σαφές εάν δύο τύποι βακτηρίων που βρέθηκαν σε αυτοψίες ήταν η αιτία. Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NRK αναφέρει ότι συνολικά 25 σκύλοι πέθαναν από την μυστηριώδη πάθηση. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από την Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της χώρας.

 

Επίσης, σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα 'GT', ένας σκύλος στη γειτονική Σουηδία έχει εισαχθεί σε κτηνιατρικό νοσοκομείο μετά από την εμφάνιση συμπτωμάτων, έπειτα από επίδειξη που συμμετείχε στη νορβηγική πόλη Trondheim.


Ο εκπρόσωπος της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων Ole-Herman Tronerud δήλωσε στο NRK ότι η ασθένεια φαινόταν «πολύ σοβαρή για έναν σκύλο, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό είναι μεταδοτικό ή απλώς μια σειρά μεμονωμένων περιπτώσεων». Ο οργανισμός έχει συμβουλεύσει τους ιδιοκτήτες σκύλων να χρησιμοποιούν λουρί προκειμένου να αποφεύγουν την επαφή με άλλα ζώα.

 

Με πληροφορίες από BBC