Σε δίκη παραπέμπεται ο Σαρκοζί - Κατηγορείται για αθέμιτη άσκηση επιρροής

Σε δίκη παραπέμπεται ο Σαρκοζί - Κατηγορείται για αθέμιτη άσκηση επιρροής Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα προσαχθεί σε δίκη για αθέμιτη άσκηση επιρροής μετά την απόρριψη από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της τελευταίας προσπάθειάς του να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση, δήλωσε σήμερα η δικηγόρος του.

Ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι προσφέρθηκε να βοηθήσει έναν δικαστή να κερδίσει προαγωγή σε αντάλλαγμα για τη διαρροή πληροφοριών σε μια ξεχωριστή έρευνα. Ο Σαρκοζί, ο οποίος εμπλέκεται σε διάφορες ποινικές έρευνες, αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ερευνητές άρχισαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του προκειμένου να εξετάσουν ισχυρισμούς ότι ο αποθανών Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι χρηματοδότησε την επιτυχή εκστρατεία του Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Κατά την υποκλοπή των τηλεφωνημάτων του, οι ερευνητές άρχισαν να υποπτεύονται πως ο πρώην πρόεδρος είχε προσφέρει στον δικαστή προαγωγή με αντάλλαγμα πληροφορίες για μια άλλη έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς ότι ο Σαρκοζί είχε δεχθεί παράνομες πληρωμές από την κληρονόμο της L'Oreal Λιλιάν Μπετενκούρ για την ίδια αυτή προεκλογική εκστρατεία.

Οι δικηγόροι του Σαρκοζί υποστήριξαν πως οι δικαστές που ερευνούσαν τη φερόμενη μυστική λιβυκή χρηματοδότηση υπερέβησαν τις εξουσίες τους και προχώρησαν σε μια «εξόρμηση ψαρέματος» υποκλέπτοντας τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013-Μαρτίου 2014, παραβιάζοντας το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη. Ο Σαρκοζί έχει απαλλαγεί από τους ισχυρισμούς σχετικά με χρηματοδότηση από την Μπετανκούρ.

Σήμερα Τετάρτη, η υπερασπιστική του ομάδα είπε πως η χρήση σε αυτή την υπόθεση σταχυολογημένων υποκλαπέντων σχολίων σε σχέση με μια διαφορετική έρευνα αντιβαίνουν σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αυτά τα νομικά θέματα εξακολουθούν να είναι συναφή», δήλωσε η δικηγόρος του Σαρκοζί Ζακλίν Λαφόν. «Εναπόκειται στο δικαστήριο να αποφασίσει αν ένα γαλλικό δικαστήριο μπορεί να αναιρέσει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η σημερινή απόφαση σύμφωνα με την οποία η δίκη μπορεί να προχωρήσει ελήφθη από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το οποίο αποφαίνεται αν μια απόφαση που ελήφθη από εφετείο συνάδει με τη γαλλική νομοθεσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από τη σκοπιά 13χρονου θύματος

Διεθνή / Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από την σκοπιά ανήλικου τότε θύματος

Η ταινία «The Girl», βασισμένη στα απομνημονεύματα της Σαμάνθα Γκάιμερ, θα επανεξετάσει «ένα από τα πιο διαβόητα σκάνδαλα του Χόλιγουντ μέσα από τα μάτια του προσώπου που παρερμηνεύτηκε περισσότερο»
THE LIFO TEAM
Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM