Το Ιράν απειλεί να αποχωρήσει από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών

Το Ιράν απειλεί να αποχωρήσει από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Facebook Twitter
EPA
0

Το Ιράν θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν διασώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, ξεκαθάρισε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός βουλευτής μιλώντας στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars.


«Δεν απομείνει πολύς χρόνος μέχρι να λήξει το τελεσίγραφο των 60 ημερών που έδωσε το Ιράν στους Ευρωπαίους για να διασώσουν τη συμφωνία (σ.σ. του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης). Μετά από αυτό το Ιράν θα διακόψει την εφαρμογή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων"», προειδοποίησε ο Μοτζταμπά Ζολνούρ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πυρηνικών στο κοινοβούλιο.


Η ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον οξύνθηκε αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία του 2015 (JCPOA) μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων. Με βάση τη συμφωνία αυτή το Ιράν δεσμευόταν να περιορίσει την πυρηνική δραστηριότητά του σε αντάλλαγμα για την άρση ορισμένων κυρώσεων.

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στον Κόλπο του Ομάν

Εν το μεταξύ, το Ιράν αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν την άρα που οι ΗΠΑ βλέπουν την Τεχεράνη πίσω από τη δολιοφθορά σε δύο δεξαμενόπλοια που οδήγησε σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

«Προφανώς, το να κατηγορείς το Ιράν για ένα ύποπτο και ατυχές συμβάν όπως αυτό είναι ο απλούστερος και βολικότερος τρόπος για τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) Μάικ Πομπέο και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Αυτές οι κατηγορίες είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί στο ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ