LIVE!

Κύπρος: «Θαλάσσια εισβολή» η δράση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Κύπρος: «Θαλάσσια εισβολή» η δράση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τουρκική «θαλάσσια εισβολή» χαρακτήρισε την πρόσφατη δραστηριότητα της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας, Πρόδρομος Προδρόμου. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Προδρόμου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για μεταφορά υλικών στο τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» που είναι, όπως είπε, ενδεικτικές επιχείρησης γεώτρησης. «Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων. Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση. Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Στον απόηχο της τουρκικής δραστηριότητας, η ελληνική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο του ΚΥΣΕΑ χθες, υπό τον Αλέξη Τσίπρα που επέστρεψε εσπευσμένα από τα Δωδεκάνησα. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου οι δύο χώρες να συντονίσουν την δράση τους. Μετά το πέρας του ΚΥΣΕΑ ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την ότι «όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες».

Όπως υπογραμμίζει τώρα ο κ. Προδρόμου, «σημασία έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση ένα περαιτέρω βήμα σ' αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας».

Σχολιάζοντας τη δραστηριότητα της Άγκυρας είπε: «είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία, όντας απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει».

Για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Λευκωσία ο Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι «από καιρό τώρα έχει προετοιμαστεί η κυπριακή κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι τα μέσα τα οποία διαθέτουμε είναι διπλωματικά και νομικά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες τόσο προς την Ε.Ε. κυρίως αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις σε όλη την διεθνή κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ έχουν απερίφραστα καταδικάσει την τουρκική στάση αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχαμε βέβαια και στο μεσοδιάστημα τις ευρωπαϊκές εκλογές που είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον. Ήταν μια μεταβατική περίοδος όμως τις προηγούμενες ημέρες στην Σύνοδο των MED7 υπήρξε μία πολύ ισχυρή διακήρυξη με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία, την καλούν να τερματίσει αυτή την δραστηριότητα όπως και παλαιές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ' αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες. Αυτή η διαδικασία τρέχει. Μάλιστα και φαίνεται ότι αποτελεί κάποιου είδους αποτρεπτικό μέτρο γιατί αν μη τι άλλο έσπευσε η Τουρκία να ανακοινώσει ότι θα κάνει το αντίστοιχο πράγμα που δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση ή επίθεση από κυπριακής πλευράς».

Κλείνοντας τόνισε ότι η Λευκωσία επιχειρεί να ενεργοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της. «Τα ευρωπαϊκά εντάλματα με βάση την έννομη τάξη εκτελούνται. Δεν είμαστε εμείς που θα τους συλλάβουμε. Όπως η κυπριακή δημοκρατία ανταποκρίνεται όταν υπάρξουν τέτοια αιτήματα έτσι και τα άλλα κράτη σε έναν σύννομο και πολιτισμένο κόσμο αυτό κάνουν. Η Τουρκία διαρκώς επιχειρηματολογεί εντελώς εκτός του διεθνούς δικαίου. Σημασία έχει ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα».

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του: «Την αγαπώ όπως πριν»

Διεθνή / «Τον αγαπoύσα ως γιό, την αγαπώ ως κόρη»: Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του

Ο Robert De Niro δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει πλήρως την τρανς κόρη του, Airyn De Niro, μετά τη συνέντευξή της στο Them όπου μίλησε για τη μετάβασή της και την επιρροή που είχαν στη ζωή της οι μαύρες γυναίκες. «Την αγαπώ όπως πριν», είπε ο ηθοποιός στο Variety.
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Μετά από δύο δεκαετίες, η παραδοσιακή συναίνεση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή φαίνεται να καταρρέει με τους Αμερικανούς να είναι πιο διχασμένοι και επιφυλακτικοί από πριν
THE LIFO TEAM
Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Διεθνή / Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Ο Justin Timberlake προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο ζητώντας να μπλοκαριστεί η δημοσιοποίηση οκτάωρου βίντεο από τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2024, επικαλούμενος λόγους ιδιωτικότητας, καθώς αμερικανικά μέσα έχουν καταθέσει αιτήματα πρόσβασης βάσει της νομοθεσίας περί ελευθερίας πληροφόρησης.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Αναβάλλεται ο δημόσιος αποχαιρετισμός για τον Χαμενεΐ

Βρέθηκαν σοροί μετά τη βύθιση ιρανικού πλοίου στη Σρι Λάνκα - Νέες επιθέσεις Ισραήλ στον Λίβανο - Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι «ελέγχουν» τα Στενά του Ορμούζ - Όλες οι εξελίξεις
THE LIFO TEAM