Άι Γουέι Γουέι για Ασάνζ μετά από επίσκεψη στη φυλακή: Επιδεινώνεται η υγεία του

Άι Γουέι Γουέι για Ασάνζ μετά από επίσκεψη στη φυλακή: Επιδεινώνεται η υγεία του Facebook Twitter
0

Τον Τζούλιαν Ασάνζ επισκέφθηκε ο Άι Γουέι Γουέι και διατύπωσε φόβους για την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου ιδδρυτή του Wikileaks. 

Ο Κινέζος αντιφρονών εικαστικός Άι Γουέι Γουέι επισκέφθηκε τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, στο νοσοκομείο της φυλακής όπου παραμένει έγκλειστος σε προάστιο του Λονδίνου χθες Τρίτη, υπογράμμισε ότι η κατάσταση της υγείας του «επιδεινώνεται», ενώ προέτρεψε τις αρχές της Βρετανίας καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να μην προχωρήσουν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Άι, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο Βερολίνο, επισκέφθηκε τον 47χρονο Αυστραλό στη φυλακή Μπέλμαρς μαζί με τον πατέρα του Τζούλιαν Ασάνζ, μία ημέρα πριν εξεταστεί από βρετανικό δικαστήριο το αίτημα της Ουάσινγκτον για την έκδοση του ιδρυτή του ιστότοπου που έχει φέρει στο φως εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα αμερικανικά διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα. «Βρίσκεται στο νοσοκομείο της φυλακής και η υγεία του επιδεινώνεται», υπογράμμισε ο καλλιτέχνης σε αναρτήσεις του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Instagram. «Είναι ευγνώμων για την υποστήριξη που του προσφέρεται», συνέχισε ο Άι και συμπλήρωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου είναι αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες και έως και 175 χρόνια κάθειρξη».

Μεταξύ άλλων, οι αμερικανικές δικαστικές αρχές κατηγορούν τον Ασάνζ ότι συνωμότησε με την πρώην αναλύτρια της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητο υλικό το 2010. Ο Αυστραλός κρατείται στη φυλακή Μπέλμαρς αφότου η αστυνομία τον προσήγαγε βίαια από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο την 11η Απριλίου, μετά την απόφαση που πήρε το Κίτο να ανακαλέσει το άσυλο που του είχε χορηγήσει. Ο Ασάνζ παρέμεινε επτά χρόνια στην πρεσβεία για να αποφύγει τη σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές. Η διαδικασία έκδοσης αναμένεται να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Την περασμένη εβδομάδα, σουηδικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να διαταχθεί ερήμην η προφυλάκιση του Ασάνζ στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται σε βάρος του για έναν βιασμό, κατηγορία που ο Αυστραλός αρνείται, πάντως το κατηγορητήριο παραμένει ενεργό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM
Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Διεθνή / Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Η χώρα της Καραϊβικής έχει υποστεί τρία μεγάλα μπλακ άουτ αυτόν τον μήνα, καθώς το εμπάργκο καυσίμων από τις ΗΠΑ έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων
THE LIFO TEAM