Υπεγράφη συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικό - Αναστέλλεται η επιβολή των δασμών

Υπεγράφη συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικό - Αναστέλλεται η επιβολή των δασμών Facebook Twitter
EPA
0

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ΗΠΑ με το Μεξικό για το μεταναστευτικό με τους δασμούς να αναβάλλονται «επ' αόριστον».


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του και αυτή του Μεξικού κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία προβλέπει πως οι μεξικανικές αρχές θα λάβουν «σθεναρά μέτρα» για να περιοριστούν οι ροές μεταναστών κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής που θέλουν να φθάσουν στις ΗΠΑ, γεγονός που απέτρεψε την έναρξη διμερούς εμπορικού πολέμου.

Η επιβολή των δασμών «αναβάλλεται επ' αόριστον», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter το βράδυ της Παρασκευής.

Ο ρεπουμπλικάνος Τραμπ απειλούσε ότι θα επέβαλε από τη Δευτέρα δασμούς σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγονται στη χώρα του, που θα ανέρχονταν στο 5% και θα αυξάνονταν κατά 5% κάθε μήνα ωσότου να φθάσουν το 25% τον Οκτώβριο, αν οι μεξικανικές αρχές δεν αναλάμβαναν δράση για να ανακόψουν τις αυξημένες ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας από τον Τραμπ έγινε έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στην Ουάσινγκτον.

«Το Μεξικό (...) δεσμεύτηκε να λάβει σθεναρά μέτρα για να ανακόψει το κύμα της μετανάστευσης μέσω Μεξικού προς τα νότια σύνορά μας. Αυτό (...) θα μειώσει σημαντικά, ή θα εξαλείψει, την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τον ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου, λεπτομέρειες για τη συμφωνία θα δοθούν στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνοριοφυλακή και η αστυνομία των ΗΠΑ έθεσαν υπό κράτηση 132.000 ανθρώπους που πέρασαν από τη μεξικανική επικράτεια στην αμερικανική τον Μάιο, αριθμό που είναι ο υψηλότερος σε μηνιαία βάση από το 2006. Ο Τραμπ, ο οποίος μαίνεται εναντίον αυτής που χαρακτηρίζει «εισβολή», απειλούσε να κηρύξει εμπορικό πόλεμο εάν η κυβέρνηση του μεξικανού ομολόγου του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν αντιμετώπιζε το ζήτημα.

Το Μεξικό έδειξε διαλλακτική στάση και έκανε αρκετές παραχωρήσεις στις συνομιλίες, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μαρσέλο Εμπράρδ να ανακοινώνει την ανάπτυξη 6.000 στρατιωτικών στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας. Ωστόσο η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ επέμενε ότι θέλει να αναζητηθούν παράλληλα πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, ιδίως μέσω της χορήγησης αναπτυξιακής βοήθειας.


Η εθνοφρουρά του Μεξικού θα αρχίσει να αναπτύσσεται τη Δευτέρα στα νότια σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα για να ανακόψει τις ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο που κατευθύνονται στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ.

Σε δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον μετά την αναγγελία της διμερούς συμφωνίας με την οποία αποφεύχθηκε το ξέσπασμα διμερούς εμπορικού πολέμου, ο Εμπράρδ διαβεβαίωσε ότι το κείμενο δεν προβλέπει — όπως απαιτούσε η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ — ότι οι αιτούντες άσυλο από τη Γουατεμάλα θα επαναπροωθούνται στο Μεξικό και ότι οι αιτούντες άσυλο από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ θα επαναπροωθούνται στη Γουατεμάλα.

Επίσης, η συμφωνία δεν περιέχει άλλη μια πρόνοια που αξίωνε η Ουάσινγκτον, ότι δηλαδή το Μεξικό θα οριζόταν ως «ασφαλής τρίτη χώρα».

Πάντως, το Μεξικό θα λάβει «μέτρα χωρίς προηγούμενο» για να αντιμετωπιστεί η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, κατά την κοινή διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων.

Οι μετανάστες που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ θα επαναπροωθούνται στην μεξικανική επικράτεια, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την ετυμηγορία των ειδικών δικαστών για ζητήματα μετανάστευσης μετά την επεξεργασία των αιτήσεών τους και την εξέταση των υποθέσεών τους, αναφέρεται στη συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν χαιρέτισε τη συμφωνία για τη μετανάστευση που συνήψαν η χώρα του και το Μεξικό, την οποία χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική».

«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ικανοποιημένοι για τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε», τόνισε ο Μνούτσιν, ο οποίος εκφράστηκε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών-μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη, στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

«Εκτιμάμε πολύ τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε το Μεξικό για να μας βοηθήσει στα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με τη μετανάστευση», πρόσθεσε.

«Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος αποφάσισε να μη θέσουμε σε εφαρμογή τους δασμούς», συνέχισε, εκφράζοντας τη χαρά του για τη «λύση» σε αυτό το «κρίσιμο» θέμα έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP /Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ