Θρίαμβος Κουρτς στην Αυστρία παρά την κυβερνητική κρίση

Θρίαμβος Κουρτς στην Αυστρία παρά την κυβερνητική κρίση Facebook Twitter
EPA
0

«Θρίαμβος» χαρακτηρίζεται η χθεσινή νίκη στις ευρωεκλογές στην Αυστρία του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη με το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ σε ευρωεκλογές στη χώρα.


Η νίκη του Λαϊκού Κόμματος επετεύχθη με ποσοστό 34,9 % (αύξηση κατά 7,9 μονάδες σε σχέση με το 2014) έχοντας απόσταση ρεκόρ 11,5 μονάδων από το δεύτερο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες, που περιορίστηκαν στο 23,4%.

Την ίδια στιγμή, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμετωπίζει σήμερα στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής πρόταση δυσπιστίας, της οποίας η πιθανολογούμενη υπερψήφιση θα οδηγήσει στην ανατροπή του ίδιου και της υπηρεσιακής πλέον κυβέρνησης της οποίας ηγείται από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η κυβερνητική κρίση που συνταράσσει το τελευταίο δεκαήμερο την Αυστρία, έπειτα από την «Υπόθεση Ίμπιζα», το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, όχι μόνον δεν επηρέασε, αλλά τουναντίον φέρεται να ευνόησε τον καγκελάριο και το κόμμα του.

Σχεδόν αλώβητο από το σκάνδαλο φαίνεται να παρέμεινε το ίδιο το έως πρόσφατα συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου η δύναμη μειώθηκε ελάχιστα στο 17,2 % έναντι του 19,7% κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014, ενώ σχεδόν αμετάβλητο στο 23,4% (μείον 0,7) παρέμεινε το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών.

Ακολουθούν οι Πράσινοι οι οποίοι με 14% πέτυχαν σχεδόν το ποσοστό τους ρεκόρ του 2014 (14,5 %) ενώ ελαφρά αύξηση στο 8,7% (από το 8,1) είχε το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ, ενώ εκτός Ευρωκοινοβουλίου θα παραμείνουν το κόμμα "Τώρα" (πρώην Λίστα Πιλτς), με ποσοστό 1% και το ΚΚ Αυστρίας (0,8%).

Μετά τις χθεσινές ευρωεκλογές, το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει κατά δύο τους ευρωβουλευτές του σε επτά, οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν τις πέντε έως τώρα έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, το Κόμμα των Ελευθέρων χάνει μία έδρα και θα έχει τρεις ευρωβουλευτές, όπως μία έδρα χάνουν και οι Πράσινοι και θα έχουν μελλοντικά δύο, ενώ τη μία έδρα του διατηρεί το ΝΕΟΣ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM