Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που καταδικάζεται για την θανάσιμη κρίση των οπιοειδών

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που καταδικάζεται για την θανάσιμη κρίση των οπιοειδών Facebook Twitter
0

Ο Τζον Καπούρ, ιδρυτής της Insys Therapeutics είναι το πρώτο μεγάλο όνομα της φαρμακοβιομηχανίας που καταδικάστηκε για την υπόθεση που συνδέεται με την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ.

Δικαστήριο της Βοστώνης αποφάσισε ότι ο Καπούρ και τέσσερις ακόμη συνεργάτες του συνωμότησαν για να δωροδοκήσουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν εθιστικά παυσίπονα, συχνά σε ασθενείς που δεν τα είχαν ανάγκη.

Ο δισεκατομμυριούχος Καπούρ κρίθηκε ένοχος για το ρόλο του σε ένα σχέδιο το οποίο παραπλάνησε τους ασφαλιστές. Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι προκλήθηκαν από υπερβολικές δόσεις οπιοειδών στις ΗΠΑ ενώ οι δίκες που έρχονται περιλαμβάνουν πολλά ακόμη ηχηρά ονόματα της φαρμακοβιομηχανίας.

Η ινδικής καταγωγής Καπούρ ίδρυσε την φαρμακευτική εταιρεία Insys Therapeutics το 1990 και την μετέτρεψε σε μια εταιρεία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το δικαστήριο αποφάσισε πως είχε παραπλανήσει τις ιατρικές ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με την ανάγκη των ασθενών για τα παυσίπονα προκειμένου να ενισχυθούν οι πωλήσεις φεντανύλης της εταιρείας, το προϊόν με την ονομασία Subsys.

Ο Καπούρ ο οποίος συνελήφθη το 2017, την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι η κρίση των οπιοειδών αποτελεί «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δωροδόκησε  γιατρούς για να προωθήσουν την Subsys. Ο δισεκατομμυριούχος αντιμετωπίζει 20 χρόνια φυλάκισης, όπως και οι τέσσερις ακόμη εμπλεκόμενοι. Ο δικηγόρος του είπε ότι «απογοητεύτηκε» από την ετυμηγορία ενώ όλοι οι καταδικασθέντες ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά της απόφασης.

Το Forbes εκτιμά την περιουσία  του Καπούρ στα 1,8 δισ. δολάρια. Η καταδίκη του σηματοδοτεί μια νίκη για τις προσπάθειες των αμερικανικών κυβερνήσεων να στοχεύσουν εταιρείες που φαίνεται ότι έχουν ενισχύσει την κρίση των οπιοειδών.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν ότι τα οπιοειδή εμπλέκονται σε σχεδόν 48.000 θανάτους το 2017. Η επιδημία ξεκίνησε με νόμιμα χορηγούμενα παυσίπονα, όπως το Percocet και το OxyContin.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM