Βρετανία: Ζητείται από τα θύματα που καταγγέλλουν βιασμό να παραδίνουν τα smartphones τους στην αστυνομία

Βρετανία: Ζητείται από τα θύματα που καταγγέλλουν βιασμό να παραδίνουν τα smartphones τους στην αστυνομία Facebook Twitter
0

Τα θύματα μιας σειράς από εγκλήματα, ανάμεσα τους και όσα άτομα καταγγέλλουν βιασμό, ζητείται να παραδίδουν το κινητό τους τηλέφωνο στην αστυνομία, αλλιώς ρισκάρουν να μην ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του δράστη. 

Στα αστυνομικά τμήματα της Αγγλίας και τους Ουαλίας υπάρχουν πλέον φόρμες που καλούνται να συμπληρώσουν τα θύματα που καταγγέλλουν ένα έγκλημα. Στις φόρμες ζητείται συναίνεση για την πρόσβαση της αστυνομίας σε μία σειρά από πληροφορίες όπως τα mail, οι φωτογραφίες και τα μηνύματα του θύματος. 

Η συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς αστυνομίας έρχεται λίγο καιρό αφότου υποθέσεις βιασμού και σοβαρών σεξουαλικών επιθέσεων κατέρρευσαν όταν προέκυψαν σοβαρά στοιχεία. 

Η οργάνωση Victim Support θεωρεί πως η πρωτοβουλία των αστυνομικών αρχών θα αποθαρρύνει τα θύματα να προχωρούν σε καταγγελίες. 

Όμως η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές λένε πως έτσι καλύπτεται ένα κενό, καθώς η βρετανική νομοθεσία αναφέρει πως οι ενάγοντες και οι μάρτυρες δεν είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν το υλικό που υπάρχει στα κινητά τους τηλέφωνα ή τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Δημοσίου Κατηγόρου για την Αγγλία και την Ουαλία, ο Μαξ Χιλ, δήλωσε πως η αστυνομία και οι αρχές θα εξετάζουν το υλικό όπου προκύπτει «σημαντικός λόγος για την έρευνα» και πως μόνο σχετικό υλικό θα χρησιμοποιείται ως πειστήριο στο δικαστήριο και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις.  

 Η ψηφιακή φόρμα όπου οι ενάγοντες καλούνται να δώσουν τη συναίνεση τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ποινική έρευνα, θεωρείται όμως πιθανότερο αυτό να γίνει σε καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμούς όπου το θύμα που προχωράει στην καταγγελία συχνά γνωρίζει τον ύποπτο. 

Στη φόρμα σημειώνεται πως τα θύματα θα μπορούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν συναινούν στο να δώσουν πρόσβαση στην αστυνομία για τα ψηφιακά δεδομένα τους όμως παράλληλα αναφέρεται πως «αν αρνηθείτε να δώσετε την άδεια στην αστυνομία ή στην εισαγγελία να έχει πρόσβαση σε υλικό που θα επιτρέψει στον κατηγορούμενο να έχει μί δίκαιη νίκη ίσως δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η αστυνομική έρευνα ή η ποινική δίωξη.

Οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών εκφράζουν τις ανησυχίες τους πως πολλά θύματα δεν θα αναφέρουν τα εγκλήματα αν νιώθουν πως πρέπει να ερευνηθούν τα κινητά τους τηλεφώνα.

Το Κέντρο για Δικαιοσύνη στις Γυναίκες εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για κάτι που ονομάζει «υπερβολικό αίτημα» εκ μέρους των αστυνομικών αρχών. 

«Οι περισσότεροι καταγγέλλοντες γνωρίζουν πως η δημοσιοποίηση των επικοινωνιών τους με τον κατηγορούμενο είναι δίκαιη και λογική αλλά αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι γιατί το ιστορικό τους (συμπεριλαμβανομένου και του σεξουαλικού ιστορικού) πρέπει να βγει στη φόρα. Μοιάζει να επιστρέφουμε στην εποχή που τα θύματα των βιασμών αντιμετωπίζονταν σαν ύποπτοι», λέει η Χάριετ Γουίστριτς, διευθύντρια του κέντρου.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM