Βρετανία: Ζητείται από τα θύματα που καταγγέλλουν βιασμό να παραδίνουν τα smartphones τους στην αστυνομία

Βρετανία: Ζητείται από τα θύματα που καταγγέλλουν βιασμό να παραδίνουν τα smartphones τους στην αστυνομία Facebook Twitter
0

Τα θύματα μιας σειράς από εγκλήματα, ανάμεσα τους και όσα άτομα καταγγέλλουν βιασμό, ζητείται να παραδίδουν το κινητό τους τηλέφωνο στην αστυνομία, αλλιώς ρισκάρουν να μην ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του δράστη. 

Στα αστυνομικά τμήματα της Αγγλίας και τους Ουαλίας υπάρχουν πλέον φόρμες που καλούνται να συμπληρώσουν τα θύματα που καταγγέλλουν ένα έγκλημα. Στις φόρμες ζητείται συναίνεση για την πρόσβαση της αστυνομίας σε μία σειρά από πληροφορίες όπως τα mail, οι φωτογραφίες και τα μηνύματα του θύματος. 

Η συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς αστυνομίας έρχεται λίγο καιρό αφότου υποθέσεις βιασμού και σοβαρών σεξουαλικών επιθέσεων κατέρρευσαν όταν προέκυψαν σοβαρά στοιχεία. 

Η οργάνωση Victim Support θεωρεί πως η πρωτοβουλία των αστυνομικών αρχών θα αποθαρρύνει τα θύματα να προχωρούν σε καταγγελίες. 

Όμως η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές λένε πως έτσι καλύπτεται ένα κενό, καθώς η βρετανική νομοθεσία αναφέρει πως οι ενάγοντες και οι μάρτυρες δεν είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν το υλικό που υπάρχει στα κινητά τους τηλέφωνα ή τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Δημοσίου Κατηγόρου για την Αγγλία και την Ουαλία, ο Μαξ Χιλ, δήλωσε πως η αστυνομία και οι αρχές θα εξετάζουν το υλικό όπου προκύπτει «σημαντικός λόγος για την έρευνα» και πως μόνο σχετικό υλικό θα χρησιμοποιείται ως πειστήριο στο δικαστήριο και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις.  

 Η ψηφιακή φόρμα όπου οι ενάγοντες καλούνται να δώσουν τη συναίνεση τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ποινική έρευνα, θεωρείται όμως πιθανότερο αυτό να γίνει σε καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμούς όπου το θύμα που προχωράει στην καταγγελία συχνά γνωρίζει τον ύποπτο. 

Στη φόρμα σημειώνεται πως τα θύματα θα μπορούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν συναινούν στο να δώσουν πρόσβαση στην αστυνομία για τα ψηφιακά δεδομένα τους όμως παράλληλα αναφέρεται πως «αν αρνηθείτε να δώσετε την άδεια στην αστυνομία ή στην εισαγγελία να έχει πρόσβαση σε υλικό που θα επιτρέψει στον κατηγορούμενο να έχει μί δίκαιη νίκη ίσως δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η αστυνομική έρευνα ή η ποινική δίωξη.

Οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών εκφράζουν τις ανησυχίες τους πως πολλά θύματα δεν θα αναφέρουν τα εγκλήματα αν νιώθουν πως πρέπει να ερευνηθούν τα κινητά τους τηλεφώνα.

Το Κέντρο για Δικαιοσύνη στις Γυναίκες εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για κάτι που ονομάζει «υπερβολικό αίτημα» εκ μέρους των αστυνομικών αρχών. 

«Οι περισσότεροι καταγγέλλοντες γνωρίζουν πως η δημοσιοποίηση των επικοινωνιών τους με τον κατηγορούμενο είναι δίκαιη και λογική αλλά αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι γιατί το ιστορικό τους (συμπεριλαμβανομένου και του σεξουαλικού ιστορικού) πρέπει να βγει στη φόρα. Μοιάζει να επιστρέφουμε στην εποχή που τα θύματα των βιασμών αντιμετωπίζονταν σαν ύποπτοι», λέει η Χάριετ Γουίστριτς, διευθύντρια του κέντρου.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM