Την κατασκευή ενός ξύλινου καθεδρικού ναού στον περίβολο της Παναγίας των Παρισίων εξετάζουν οι γαλλικές αρχές προκειμένου να εξυπηρετηθούν προσωρινά οι επισκέπτες όσο διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης της Νοτρ Νταμ. 

 

Το σχέδιο έκαναν γνωστό ο εφημέριος  του ναού, Πατρίκ Σοβέ και ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ.

 

«Δεν θα πρέπει να πούμε 'ο καθεδρικός έκλεισε για πέντε χρόνια και τελείωσε», δήλωσε ο Σοβέ στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNews. «Επομένως σκέφτηκα: 'δεν μπορώ στον περίβολο να χτίσω έναν προσωρινό καθεδρικό»;

 

Η δήμαρχος του Παρισιού, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, ενθάρρυνε το σχέδιο, πρόσθεσε ο εφημέριος και δέχθηκε να παραχωρήσει «ένα μέρος του περιβόλου» για την ανέγερση της «ξύλινης» εκκλησίας, πρόσθεσε.

 

«Δεν έχει ληφθεί επισήμως η απόφαση», δήλωσε παράλληλα στον ραδιοσταθμό RMC ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ. «Προσωρινός καθεδρικός, τόπος υποδοχής, τόπος που θα επιτρέπει στους πιστούς να μπορούν να προσεύχονται (...) όλα αυτά είναι υπό συζήτηση, υπό προετοιμασία».

 

«Όλος ο κόσμος θέλει να γίνει κάτι ώστε κάθε Γαλλίδα, κάθε Γάλλος, κάθε Ευρωπαίος, κάθε πολίτης του κόσμου, να έχει την δυνατότητα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ξαναβρεί την Νοτρ Νταμ την περίοδο των εργασιών», οι οποίες αναμένεται να χρειαστούν το μέγιστο πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις προσδοκίες που εξέφρασε την Τρίτη το βράδυ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

 

Ο Σοβέ θέλει να υπάρξει «ένας τόπος υποδοχής όπου θα υπάρχουν ιερείς για να μπορεί να μιλήσει κάποιος» και ο οποίος θα έχει επίσης ως προορισμό να υποδέχεται τους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Παναγία των Παρισίων. 

 

Το 2017 η Παναγία των Παρισίων δέχθηκε 12 εκατομμύρια επισκέπτες, περισσότερους από κάθε άλλο κτίριο στην Ευρώπη.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP