Παναγία των Παρισίων - Διάγγελμα Μακρόν: «Θέλω η ανακατασκευή να τελειώσει σε 5 χρόνια»

Παναγία των Παρισίων - Διάγγελμα Μακρόν: «Θέλω η ανακατασκευή να τελειώσει σε 5 χρόνια» Facebook Twitter
0

Για «δραματική εμπειρία για τη Γαλλία και τον κόσμο» έκανε λόγο Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμα του προς τον γαλλικό λαό μετά την χθεσινή πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στους πυροσβέστες και την προσπάθεια τους. «Προέρχονταν από όλες τις κοινωνικές τάξεις της Γαλλίας και όλες τις περιοχές», είπε χαρακτηριστικά. 

«Η πυρκαγιά μας θυμίζει την ιστορία μας, ότι χάθηκε το ξαναφτιάξαμε». Είπε πως ελπίζει ο ναός να ανακατασκευαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία «αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε», σχολίασε.

«Είναι μια ευκαιρία να ξανέρθουμε από αυτή την καταστροφή, είναι υποχρέωση μας να φέρουμε σε πέρας ένα παθιασμένο γαλλικό πρότζεκτ».

«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου», πρόσθεσε.

O Mακρόν ανέβαλλε το διάγγελμα που είχε προγραμματίσει χθες εξαιτίας της πυρκαγιάς. Υποσχέθηκε να προχωρήσει στο νέο διάγγελμα, που θα αφορούσε τη γαλλική πολιτική, τις επόμενες μέρες. 

Ο καθένας από εμάς έδωσε ότι είχε, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι οι φωτογράφοι», όλοι είχαν τον ρόλο τους, πρόσθεσε. 

«Είμαστε ένας λαός χτιστών και πρέπει να ξαναχτίσουμε», τόνισε.

Νωρίτερα έγινε γνωστό, από τον Γάλλο υφυπουργό Εσωτερικών Λοραν Νουνιέζ, πως η  δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» , όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου,  

Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ' ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα», δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», πρόσθεσε ο υφυπουργός μιλώντας κοντά στον καθεδρικό ναό.

«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί», γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM