Ισραήλ: Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε προσαρτήσεις οικισμών αν επανεκλεγεί

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε προσαρτήσεις οικισμών αν επανεκλεγεί Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι θα προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εάν επανεκλεγεί. 

Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό Channel 12 News, ο Νετανιάχου ερωτήθηκε για ποιον λόγο δεν έχει επεκτείνει την ισραηλινή κυριαρχία στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης, όπως έγινε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα Υψίπεδα του Γκολάν, εδάφη που προσαρτήθηκαν το 1967 κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

«Ρωτάτε εάν περνάμε στο επόμενο στάδιο - η απάντηση είναι 'ναι', θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Θα επεκτείνω την (ισραηλινή) κυριαρχία», είπε.

Οι εκλογές στο Ισραήλ θα διεξαχθούν την Τρίτη. 

Στήθος με στήθος η εκλογική μάχη

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, που θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, εμφανίζουν το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου και αυτό του βασικού του αντιπάλου Μπένι Γκαντς να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, όμως δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο Ισραηλινό πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν περισσότερες έδρες στο κεντρώο κόμμα του Γκαντς απ' ό,τι στο Λικούντ του Νετανιάχου.

Όμως βάσει των ποσοστών που συγκεντρώνουν τα άλλα κόμματα που ενδέχεται να συμμαχήσουν με το Λικούντ φαίνεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα είναι σε καλύτερη θέση να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού σε σχέση με τον Γκαντς.

Ωστόσο διάφοροι παράγοντες αβεβαιότητας, και κυρίως το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, όπως και τα πολλά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, ωθούν τους αναλυτές να επιδείξουν σύνεση.

Πολλά από τα κόμματα που ενδέχεται να συμμετάσχουν στον δεξιό συνασπισμό υπό το Λικούντ ίσως να μην καταφέρουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, καθώς δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν το απαραίτητο 3,25%.

Πέντε δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Γκαντς να συγκεντρώνει 28 με 32 έδρες και το Λικούντ 26 ή 27. Εξαίρεση αποτελεί μία δημοσκόπηση που προβλέπει 31 έδρες για το κόμμα του Νετανιάχου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/ΑFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM