Η Σαουδική Αραβία πλήρωσε μεγάλη αποζημίωση στα παιδιά του Κασόγκι

Η Σαουδική Αραβία πλήρωσε μεγάλη αποζημίωση στα παιδιά του Κασόγκι Facebook Twitter
0

Τα παιδιά του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, έλαβαν το καθένα ως αποζημίωση σπίτια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και θα λαμβάνουν επίσης κάθε μήνα χιλιάδες δολάρια από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Την αποκάλυψη έκανε τη Δευτέρα η εφημερίδα The Washington Post, στην οποία αρθρογραφούσε ο δολοφονημένος δημοσιογράφος.

Τα συγκεκριμένα σπίτια βρίσκονται στην Τζέντα (δυτικά), στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, και έχουν αξία ως και τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα.

Σε αυτά προστίθενται μηνιαίες πληρωμές στο καθένα από τα τέσσερα παιδιά του Κασόγκι, που ξεπερνούν τις 10.000 δολάρια, συνεχίζει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται νυν και πρώην σαουδάραβες αξιωματούχους καθώς και πηγές προσκείμενες στην οικογένεια.

Ενώ, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι δύο γιοι και οι δύο κόρες του Κασόγκι ενδέχεται επίσης «να λάβουν πληρωμές πολύ πιο υψηλές -- πιθανόν πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κατ' άτομο -- στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το "τίμημα του αίματος" που αναμένεται να γίνουν όταν η δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες».

Ο Κασόγκι, που επέκρινε διάφορες αποφάσεις του καθεστώτος, ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ πριν δολοφονηθεί και διαμελιστεί από μια ομάδα δεκαπέντε σαουδαράβων πρακτόρων, οι οποίοι πήγαν από το Ριάντ στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο δημοσιογράφος είχε ζητήσει να του δοθούν κάποια έγγραφα.

Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Αφού αρχικά διέψευσε ότι ο Κασόγκι ήταν νεκρός, το Ριάντ κατόπιν έκανε λόγο περί μιας επιχείρησης από «εκτός ελέγχου» στοιχεία της υπηρεσίας πληροφοριών. Η δίκη 11 υπόπτων ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς ενώπιον της σαουδαραβικής δικαιοσύνης. Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί η θανατική ποινή σε πέντε εξ αυτών.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία στην υπόθεση, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τον ρόλο του πανίσχυρου πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που χαρακτηρίστηκε «υπεύθυνος» για τον φόνο του Κασόγκι από την αμερικανική Γερουσία.

Η Washington Post υπογραμμίζει πως η χορήγηση των αποζημιώσεων στα παιδιά του Κασόγκι εγκρίθηκαν στα τέλη του 2018 από τον βασιλιά Σαλμάν, πατέρα του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διότι, όπως το έθεσε πρώην σαουδάραβας αξιωματούχος, αναγνωρίστηκε πως «έγινε μια μεγάλη αδικία» και έπρεπε να υπάρξει «επανόρθωση».

Η πρακτική αυτή «είναι μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας μας», εξήγησε η πηγή αυτή.

Τις διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις έκανε ο Χάλιντ μπιν Σαλμάν, αδελφός του πρίγκιπα διαδόχου και μέχρι πρότινος πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ.

Μόνο ο Σάλαχ, ο μεγαλύτερος γιος του Κασόγκι, ζει ακόμη στη Σαουδική Αραβία, στην Τζέντα, όπου συνεχίζει να εργάζεται σε επενδυτική τράπεζα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Τα άλλα τρία αδέλφια του, ο αδελφός του και οι δύο αδελφές του, κατοικούν στις ΗΠΑ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM