Ένοπλοι φερόμενοι ως τζιχαντιστές επιτέθηκαν το πρωί σε στρατιωτική βάση στο Μάλι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί στρατιώτες με τον αριθμό των νεκρών να μην έχει επίσημα ανακοινωθεί. 

 

Αναφορές κάνουν λόγο τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στα δεκαέξι. 

 

Το στρατόπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι (FAMa) στην Ντιούρα, ανατολικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Μόπτι, δέχθηκε επίθεση την αυγή από μια ομάδα που έφθασε με μοτοσικλέτα και αυτοκίνητα, σύμφωνα με πηγή του στρατού.

 

«Πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι», δήλωσε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Ο δήμαρχος της πόλης Καρέρι, της πιο κοντινής στην Ντιούρα, ο Γιούσουφ Κουλιμπάλι, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι ο ίδιος μέτρησε τουλάχιστον 16 νεκρούς στρατιώτες.


«Οι άνδρες μας ανταπέδωσαν. Εγώ είδα τουλάχιστον τέσσερα πτώματα καταγής. Δεν έχουμε ακριβή απολογισμό , όμως υπάρχουν πολλές ζημιές», εξήγησε άλλη στρατιωτική πηγή που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Άμυνας.


Πηγή ασφαλείας έκανε λόγο από την πλευρά της για «βαρύ απολογισμό τουλάχιστον οκτώ νεκρών».


Παρά την παρουσία της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (Minusma) , την ισχυρή γαλλική στρατιωτική παρουσία και τη δημιουργία της περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης G5-Σαχέλ, η τζιχαντιστική βία επιμένει στη χώρα, με 237 επιθέσεις να έχουν καταγραφεί το 2018, 11 περισσότερες απ΄ό,τι το 2017.


Οι αρχές του Μάλι και οι διεθνείς δυνάμεις περίμεναν ότι η βία θα μειωνόταν στο κέντρο της χώρας αφού ανακοίνωσαν τον θάνατο στα τέλη Νοεμβρίου, από επιδρομή των γαλλικών δυνάμεων, του σαλαφιστή ιερωμένου Αμαντού Κούφα, επικεφαλής των τζιχαντιστών στην περιοχή.


Όμως ο τελευταίος είναι «πιθανόν» να βρίσκεται ακόμη εν ζωή, παραδέχθηκε το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού, μετά την κυκλοφορία πρόσφατα ενός βίντεο όπου εμφανίζεται ένας άνδρας που παρουσιάζεται ως ο Αμαντού Κούφα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ