Το αεροσκάφος τύπου Boeing 737 Max 8, της Ethiopian Airlines, που συνετρίβη την περασμένη Κυρικακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 157 άνθρωποι, είχε ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα μετά την απογείωση.

 

Σύμφωνα με πηγή που άκουσε την ηχογραφημένη συνομιλία με τον πύργο ελέγχου, το αεροσκάφος είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, πριν ο κυβερνήτης αναφέρει ότι υπήρχε πρόβλημα.

 

Στην ηχογραφημένη συνομιλία ακούγεται μια φωνή από το κόκπιτ του Boeing 737 MAX να ζητά άδεια για να ανέβει στα 14.000 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας (6.400 πόδια πάνω από το αεροδρόμιο).

 

Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στα 10.800 πόδια, αφού είχε ξεκινήσει να κάνει μια δεξιά στροφή για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο καθώς ο πιλότος ανέφερε κάποιο πρόβλημα με τον έλεγχο της πτήσης, πρόσθεσε η πηγή αυτή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη επειδή η έρευνα συνεχίζεται.

 

Λίγο πριν ξεκινήσει αυτή τη μανούβρα, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας μιλούσε με ένα άλλο αεροπλάνο, όμως μια φωνή από την πτήση 302 παρενέβη λέγοντας «διακοπή, διακοπή», κάτι που στον κώδικα επικοινωνίας της αεροπλοΐας, σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι μη επείγουσες επικοινωνίες. Ο πιλότος ακουγόταν πολύ φοβισμένος.

 

Οι υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την έρευνα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες.

 

Μετά τις απαγορεύσεις αναρίθμητων χωρών και εταιρειών, η Boeing αποφάσισε να καθηλώσει ολόκληρο τον στόλο των 737 MAX παγκοσμίως, μετά τα νέα ευρήματα των ερευνητών στο σημείο του δυστυχήματος του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines.

 

Η συντριβή του αεροσκάφους στην Αιθιοπία ανησύχησε ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς φαίνεται πως μοιράζεται αρκετά κοινά στοιχεία με την συντριβή ενός αεροπλάνου του ίδιου τύπου, αυτή τη φορά της Lion Air, λίγους μήνες νωρίτερα στην Ινδονησία, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 155 ανθρώπους. 

 

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πως η απόφαση αφορά σε 371 αεροσκάφη σε όλο τον πλανήτη.