Σοκάρει το μανιφέστο του ακροδεξιού δολοφόνου στη Νέα Ζηλανδία, που συνελήφθη μαζί με άλλα τρία άτομα για τις επιθέσεις σε δύο τεμένη της χώρας, που στοίχισαν τη ζωή σε 49 ανθρώπους και τραυμάτισαν ακόμη 48. 

 

Στο πολυσέλιδο κείμενό του με τίτλο «The Great Replacement» (Η Μεγάλη Αντικατάσταση), ο Μπρέναν Τάραντ καλεί τους ομοϊδεάτες τους να σκοτώσουν την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

 

Μεταξύ άλλων, απειλεί ευθέως τους Τούρκους, λέγοντας πως θα καταστρέψει «κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ» της Κωνσταντινούπολης. 

 

«Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και μπορεί να μην σας πειράξει κανείς. Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν επιχειρήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ στην πόλη. Η Αγιά Σοφία θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα ανήκει ξανά δικαιωματικά τους χριστιανούς. Φύγετε όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία».

 

 

 

 

 

Σε άλλο σημείο, γράφει: «Μέχρι η Αγιά Σοφιά να ελευθερωθεί από τους μιναρέδες, οι άνδρες της Ευρώπης είναι άνδρες μόνο κατ' όνομα».

 

Ο Τάραντ είχε γράψει τη λέξη «Τουρκοφάγος», με λατινικούς χαρακτήρες στο όπλο που χρησιμοποίησε στις επιθέσεις του, ένα ημιαυτόματο όπλο τύπου AR-15 το οποίο είχε τροποποιήσει.

 

Με λευκή μπογιά ο δολοφόνος έχει γράψει τοποθεσίες και ημερομηνίες μαχών, ονόματα στρατηγών που απέκρουσαν επιθέσεις Αράβων και κάνει μια ξεκάθαρη αναφορά στον ναζισμό.

 

 

 

Μέρκελ, Ερντογάν και Σαντίκ Καν αξίζουν τον θάνατο


Ο Τάραντ χαρακτηρίζει Μέρκελ, Ερντογάν και Καν «γνωστούς εχθρούς των εθνών μας και της φυλής μας, που κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά, πιστεύοντας πως είναι άθικτοι».

 

«Σύντομα θα μάθουν πόσο λάθος είναι. Οι προδότες αξίζουν το θάνατο των προδοτών. Δεν πειράζει αν χρειαστεί τρία ή 30 χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν για τις αηδιαστικές επιθέσεις στη φυλή μας».

 

Χαρακτηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ «μητέρα όλων των αντι-λευκών, αντί-γερμανικών πραγμάτων» λέγοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος είναι στην κορυφή της λίστας με τους «προδότες που πρέπει να πεθάνουν».

 

Αποκαλεί δε τον πρόεδρο της Τουρκίας «ηγέτη ενός από τους αρχαιότερους εχθρούς του λαού μας και ηγέτη του μεγαλύτερου ισλαμιστικού γκρουπ στην Ευρώπη. Αυτός ο πολέμαρχος πρέπει να ματώσει μέχρι τέλους ενώ επισκέπτεται τους στρατιώτες του που καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη».

 

Αυστραλός, με ιρλανδικές και αγγλικές ρίζες, ο 28χρονος περιγράφει το πως σχεδίασε το μακελειό και τους λόγους που το πραγματοποίησε.

 

Όπως αναφέρει, σχεδίαζε την επίθεση τα τελευταία δύο χρόνια και η Νέα Ζηλανδία δεν ήταν ο αρχικός του στόχος αλλά αποφάσισε να εξαπολύσει εκεί την επίθεση επειδή «ήταν πλούσια σε στόχους». Ενδεικτικό είναι πως, για περίπου 3 μήνες μελετούσε τις χωροταξικές λεπτομέρειες της πόλης Κράισττσερτς.

 

Ο δράστης σημειώνει πως δεν μετανιώνει για τις πράξεις του. «Εύχομαι μόνο να είχα σκοτώσει περισσότερους εισβολείς αλλά και προδότες» υποστηρίζοντας πως οι λόγοι ήταν η «μαζική μετανάστευση», τα «ποσοστά γεννήσεων» και τη «γενοκτονία που υφίστανται οι λευκοί».

 

«Γεννήθηκα στην Αυστραλία, σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης, με χαμηλό εισόδημα. Είμαι ένας συνηθισμένος λευκός άντρας, από μια συνηθισμένη οικογένεια, ο οποίος αποφάσισα να κάνω κάτι για να διασφαλίσω το μέλλον του λαού μου».

 

Αρνείται πως έλαβε κάποια εντολή για να κάνει όσα έκανε. Γράφει πως έδρασε μόνος του και σαν πηγή έμπνευσης του αναφέρει τον Νορβηγός Άντερς Μπρέιβικ, που πραγματοποίησε τις φονικές επιθέσεις στη χώρα του το 2011, σκοτώνοντας 77 άτομα.