Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις πτήσεις Boeing 737 Max στις ΗΠΑ, μετά τα δύο διαδοχικά θανατηφόρα δυστυχήματα μέσα σε πέντε μήνες, που κόστισαν τη ζωή σε 302 ανθρώπους. 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιστρέφει, επί της ουσίας, την απόφαση που είχαν πάρει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, για εξακολούθηση των πτήσεων αυτού του τύπου αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. 

 

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προβεί σε αντίστοιχη απαγόρευση, μετά τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες αρκετών κρατών μελών. 

 

Συνολικά, 42 χώρες έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις Boeing 737, μετά τη συντριβή ενός Max 8 στην Αιθιοπία που στοίχισε τη ζωή σε 157 άτομα. Το αεροσκάφος κατέπεσε από άγνωστη, μέχρι στιγμής αιτία, λίγα λεπτά μετά την απογείωση. 

 

Τον Οκτώβριο, ένα 737 Max 8 της Lion Air συνετρίβη κάτω από παρόμοιες συνθήκες, οδηγώντας στον θάνατο 189 ανθρώπους. Η Boeing επιμένει πως τα αεροσκάφη της είναι απολύτως ασφαλή και έχει προαναγγείλει την αναβάθμιση του λογισμικού και αλλαγές στη διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού σε αυτό. 

 

Σύμφωνα με τον υπουργό μεταφορών του Καναδά, Marc Garneau, τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν πως το «κάθετο μονοπάτι» της συντριβής στην Αιθιοπία μοιράζεται κοινές «ροές και ταλαντώσεις» με το δυστύχημα της Lion Air στην Ινδονησία. «Δεν είναι απαραίτητα καθοριστικό, αλλά είναι κάτι που δείχνει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Το Politico είχε αποκαλύψει νωρίτερα πως πιλότοι στις ΗΠΑ είχαν παραπονεθεί τουλάχιστον πέντε φορές μέσα στους τελευταίους μήνες, σχετικά με προβλήματα ελέγχου στα αεροσκάφη Boeing 737 MAX 8.

 

Το δημοσίευμα επικαλείται αρχεία των ομοσπονδιακών αρχών και η δημοσιοποίησή των στοιχείων εντείνει το κλίμα ανησυχίας για την ασφάλεια του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους.

 

Με πληροφορίες από New York Times και Politico