Η οικονομία της Τουρκίας σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2009

Η οικονομία της Τουρκίας σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2009 Facebook Twitter
0

Η Τουρκία εισήλθε σε υφεσιακή τροχιά για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεί που δημοσιεύονται σήμερα κι αποτελούν ένα δυσοίωνο νέο για την κυβέρνηση μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας σημείωσε κάμψη κατά 3% το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία και κατά 2,4% εν σχέσει προς το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Όμως και στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει ήδη κατά 1,1% και βάση με τον κανόνα πως όταν το ΑΕΠ μίας χώρας κάμπτεται κατά δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε σημαίνει πως η οικονομία της εισέρχεται σε ύφεση.

Για το σύνολο του 2018 η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας έκλεισε στο 2,6% έναντι 7,4% το 2017.

Η ραγδαία υποχώρηση τούτη εξηγείται εν μέρει από τον μεγάλο πληθωρισμό που προκλήθηκε από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας τον περασμένο Αύγουστο, από την αύξουσα ένταση στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, αλλά και την επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι διεθνείς αγορές απέναντι στις οικονομικές πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης.

Το τουρκικό εθνικό νόμισμα απώλεσε το 30% της αξίας του το 2018, όμως από τις αρχές του νέου έτους η τιμή του έχει σταθεροποιηθεί. Σήμερα η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο έχει διαμορφωθεί στις 5,44 λίρες.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 19,67% τον Φεβρουάριο, πέφτοντας ωστόσο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%.

«Τα χειρότερα έμειναν πίσω μας», δήλωσε εμψυχωτικά στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αποδίδοντας σε «κερδοσκοπικές επιθέσεις» και στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας τα δυσμενή αυτά στοιχεία –τα οποία ενδεχομένως θα στοιχίσουν στο κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές, μιας και η οικονομία παραμένει η υπ' αριθμ. ένα ανησυχία των Τούρκων ψηφοφόρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα αλλάξει εάν επιβληθεί η επίδειξη ιστορικού των social media για την είσοδο στις ΗΠΑ

Διεθνή / Είσοδος τουριστών στις ΗΠΑ: Τι θα αλλάξει εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τον έλεγχο των social media

Τι θα ισχύει για του Έλληνες τουρίστες - Το 5ετές ιστορικό των social media και τα προσωπικά δεδομένα που θα απαιτεί η αρμόδια υπηρεσία, εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Τραμπ
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή email

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή emails

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ήταν «σωστό» να παραιτηθεί ο Μάντελσον, προσθέτοντας: «Όπως είπε ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, ο Πίτερ Μάντελσον απογοήτευσε τη χώρα του»
THE LIFO TEAM