Τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου έρευνα αποκαλύπτει μεγάλες διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας.

 

Η έρευνα, που αποκαλύπτει μεγάλες διαφορές κυρίως στον τομέα της παραγωγικότητας, πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο του Λάιμπνιτς για την Οικονομική Έρευνα (IWH), με αφορμή την συμπλήρωση, φέτος, τριάντα ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

 

Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το οποίο παρουσίασε απόψε κατ' αποκλειστικότητα την έρευνα που θα δοθεί επισήμως στην δημοσιότητα την Δευτέρα, ενδεικτικό της διαφοράς των δύο περιοχών είναι ότι 464 από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας (93%) έχουν την έδρα τους στην πρώην Δυτική Γερμανία.

 

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν στα ανατολικά κρατίδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν τουλάχιστον 20% μικρότερη παραγωγικότητα από αυτές στην Δύση.

 

Την ίδια ώρα, η μετανάστευση των Γερμανών από την Ανατολή στην Δύση φαίνεται να έχει τα τελευταία χρόνια ανακοπεί, γεγονός που ερμηνεύεται και από την σταθερή μείωση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης μετά το 2006.

 

Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμη ότι στην Βρέμη, την Έσση, την Βάδη-Βυρτεμβέργη και το Αμβούργο, τρεις στους δέκα κατοίκους κατάγονται από ξένη χώρα, ενώ στις ανατολικές περιοχές ξένη καταγωγή δεν έχει καν ο ένας στους δέκα κατοίκους, καθώς, παρά το γεγονός ότι και η ΛΔΓ είχε συνάψει συμφωνίες για την πρόσληψη εργαζομένων από το εξωτερικό, δεν προσέλκυσε τόσους εργαζόμενους όσους η τότε Δυτική Γερμανία.

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr