Παγκόσμιο σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για τη ρητορική μίσους: «Δηλητηριάζει τη δημόσια συζήτηση»

Παγκόσμιο σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για τη ρητορική μίσους: «Δηλητηριάζει τη δημόσια συζήτηση» Facebook Twitter
0

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε σήμερα την προετοιμασία ενός παγκόσμιου σχεδίου δράσης κατά των ομιλιών μίσους, μιας μάστιγας που «δηλητηριάζει» τη δημόσια συζήτηση για μεγάλες προκλήσεις όπως η μετανάστευση.

Ο Γκουτέρες έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά την έναρξη της 40ής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Το μίσος έγινε κανονική κατάσταση τόσο στις φιλελεύθερες δημοκρατίες όσο και στα απολυταρχικά καθεστώτα», ανέφερε στην ομιλία του. «Ορισμένα κόμματα και πολιτικοί ηγέτες κολλάνε ιδέες που προέρχονται από τα άκρα στην εκλογική προπαγάνδα και στις προεκλογικές εκστρατείες τους», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.

Ως απάντηση σε αυτές τις ομιλίες μίσους, ο Γκουτέρες ανέθεσε στον ειδικό σύμβουλό του για την πρόληψη την γενοκτονιών, τον Σενεγαλέζο Ανταμά Ντιένγκ, να «ορίσει μια στρατηγική μέσω του συστήματος (των Ηνωμένων Εθνών) και να παρουσιάσει ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης».

Οι ρατσιστικές δηλώσεις και οι ομιλίες μίσους έχουν επιδεινώσει το πολιτικό κλίμα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τις τελευταίες εβδομάδες για την αύξηση των αντισημιτικών πράξεων.

Ο Γκουτέρες επέκρινε εξάλλου τη μαζική εκστρατεία που οργανώθηκε εναντίον του παγκόσμιου συμφώνου για τη μετανάστευση του ΟΗΕ, μια μη δεσμευτική συμφωνία που έχει σκοπό την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Είδαμε πώς η δημόσια συζήτηση για την κινητικότητα, για παράδειγμα, δηλητηριάστηκε από ψεύτικες ιστορίες που συνέδεαν πρόσφυγες και μετανάστες με την τρομοκρατία καθιστώντας τους αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα κακά της κοινωνίας», είπε.

Καταδίκασε «μια παραπλανητική εκστρατεία που έχει σκοπό να πνίξει το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση σε μια πλημμυρίδα ψεμάτων για τον χαρακτήρα και την έκταση της συμφωνίας». Ο επικεφαλής του ΟΗΕ σημείωσε πως η εκστρατεία αυτή «απέτυχε».

Όμως 17 χώρες απείχαν ή ψήφισαν εναντίον του κειμένου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο και το κείμενο προκάλεσε θυελλώδη δημόσια συζήτηση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μια περιοχή που είναι η περισσότερο εκτεθειμένη στα μεταναστευτικά κύματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM