Παγκόσμιο σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για τη ρητορική μίσους: «Δηλητηριάζει τη δημόσια συζήτηση»

Παγκόσμιο σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για τη ρητορική μίσους: «Δηλητηριάζει τη δημόσια συζήτηση» Facebook Twitter
0

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε σήμερα την προετοιμασία ενός παγκόσμιου σχεδίου δράσης κατά των ομιλιών μίσους, μιας μάστιγας που «δηλητηριάζει» τη δημόσια συζήτηση για μεγάλες προκλήσεις όπως η μετανάστευση.

Ο Γκουτέρες έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά την έναρξη της 40ής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Το μίσος έγινε κανονική κατάσταση τόσο στις φιλελεύθερες δημοκρατίες όσο και στα απολυταρχικά καθεστώτα», ανέφερε στην ομιλία του. «Ορισμένα κόμματα και πολιτικοί ηγέτες κολλάνε ιδέες που προέρχονται από τα άκρα στην εκλογική προπαγάνδα και στις προεκλογικές εκστρατείες τους», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.

Ως απάντηση σε αυτές τις ομιλίες μίσους, ο Γκουτέρες ανέθεσε στον ειδικό σύμβουλό του για την πρόληψη την γενοκτονιών, τον Σενεγαλέζο Ανταμά Ντιένγκ, να «ορίσει μια στρατηγική μέσω του συστήματος (των Ηνωμένων Εθνών) και να παρουσιάσει ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης».

Οι ρατσιστικές δηλώσεις και οι ομιλίες μίσους έχουν επιδεινώσει το πολιτικό κλίμα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τις τελευταίες εβδομάδες για την αύξηση των αντισημιτικών πράξεων.

Ο Γκουτέρες επέκρινε εξάλλου τη μαζική εκστρατεία που οργανώθηκε εναντίον του παγκόσμιου συμφώνου για τη μετανάστευση του ΟΗΕ, μια μη δεσμευτική συμφωνία που έχει σκοπό την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Είδαμε πώς η δημόσια συζήτηση για την κινητικότητα, για παράδειγμα, δηλητηριάστηκε από ψεύτικες ιστορίες που συνέδεαν πρόσφυγες και μετανάστες με την τρομοκρατία καθιστώντας τους αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα κακά της κοινωνίας», είπε.

Καταδίκασε «μια παραπλανητική εκστρατεία που έχει σκοπό να πνίξει το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση σε μια πλημμυρίδα ψεμάτων για τον χαρακτήρα και την έκταση της συμφωνίας». Ο επικεφαλής του ΟΗΕ σημείωσε πως η εκστρατεία αυτή «απέτυχε».

Όμως 17 χώρες απείχαν ή ψήφισαν εναντίον του κειμένου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο και το κείμενο προκάλεσε θυελλώδη δημόσια συζήτηση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μια περιοχή που είναι η περισσότερο εκτεθειμένη στα μεταναστευτικά κύματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM