Με εγκλωβισμό προϊόντων σε λιμάνια απειλεί τις βρετανικές εξαγωγές το άτακτο Brexit

Με εγκλωβισμό προϊόντων σε λιμάνια απειλεί τις βρετανικές εξαγωγές το άτακτο Brexit Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι Βρετανοί εξαγωγείς προϊόντων σε μακρινούς προορισμούς κινδυνεύουν να αποκλειστούν από λιμάνια ανά τον κόσμο, εξαιτίας ενός άτακτου Brexit.

Η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας, ο οργανισμός των μεγαλύτερων κατασκευαστών και εμπειρογνώμονες σε εμπορικά θέματα προειδοποιούν ότι οι εξαγωγείς που στέλνουν τώρα τα προϊόντα τους από τα βρετανικά λιμάνια, αλλά αναμένεται να φτάσουν στον προορισμό τους μετά τις 29 Μαρτίου, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν όχι μόνο προβλήματα στα λιμάνια προορισμού, όπως να μείνουν εγκλωβισμένα εκεί, αλλά να έχουν και επιπλέον κόστη, στην περίπτωση του άτακτου Brexit.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η μέγιστη διάρκεια μεταφοράς για οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο είναι περίπου 50 μέρες, τόσες απομένουν και μέχρι τις 29 Μαρτίου, με πιο μακρινούς προορισμούς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που σημαίνει ότι τα φορτία που ξεκινούν από αυτό το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες, καθώς θα φτάνουν στον προορισμό τους, γύρω στην ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

Η Συνομοσπονδία Βιομηχάνων αναφέρει ως παράδειγμα ένα φορτίο με ουίσκι που έχει προορισμό την Νότια Κορέα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει στο λιμάνι προορισμού μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Η Βρετανία εξάγει κάθε χρόνο στην Νότια Κορέα ουίσκι αξίας 71 εκατομμυρίων λιρών, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν δασμοί στο προϊόν έως και 20% μέσα σε μία νύχτα, εάν δεν φτάσει πριν τις 29 Μαρτίου, κόστος που θα επιβαρύνει την βιομηχανία κατά 14 εκατομμύρια ετησίως.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα προβλήματα βρετανικών εισαγωγών και εξαγωγών δια θαλάσσης αφορούν αρκετές χώρες που εφαρμόζουν εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, με τις οποίες η Βρετανία ωφελείται από το ειδικό εμπορικό καθεστώς, ως μέλος της ένωσης.

Αξιωματούχοι προσπαθούν να διασφαλίσουν ξεχωριστές συμφωνίες με χώρες, παρόμοιες με αυτές που ισχύουν τώρα, αν και όπως ανέφεραν σε συνάντηση που είχαν με επικεφαλής του βιομηχανικού κόσμου, η πλειοψηφία αυτών δεν θα είναι έγκαιρα έτοιμες.

Η Βρετανία εξάγει αγαθά αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων προς 60 χώρες που έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Η ΕΕ και οι χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές συμφωνίες καλύπτουν περίπου το 32% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM