Με εγκλωβισμό προϊόντων σε λιμάνια απειλεί τις βρετανικές εξαγωγές το άτακτο Brexit

Με εγκλωβισμό προϊόντων σε λιμάνια απειλεί τις βρετανικές εξαγωγές το άτακτο Brexit Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι Βρετανοί εξαγωγείς προϊόντων σε μακρινούς προορισμούς κινδυνεύουν να αποκλειστούν από λιμάνια ανά τον κόσμο, εξαιτίας ενός άτακτου Brexit.

Η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας, ο οργανισμός των μεγαλύτερων κατασκευαστών και εμπειρογνώμονες σε εμπορικά θέματα προειδοποιούν ότι οι εξαγωγείς που στέλνουν τώρα τα προϊόντα τους από τα βρετανικά λιμάνια, αλλά αναμένεται να φτάσουν στον προορισμό τους μετά τις 29 Μαρτίου, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν όχι μόνο προβλήματα στα λιμάνια προορισμού, όπως να μείνουν εγκλωβισμένα εκεί, αλλά να έχουν και επιπλέον κόστη, στην περίπτωση του άτακτου Brexit.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η μέγιστη διάρκεια μεταφοράς για οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο είναι περίπου 50 μέρες, τόσες απομένουν και μέχρι τις 29 Μαρτίου, με πιο μακρινούς προορισμούς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που σημαίνει ότι τα φορτία που ξεκινούν από αυτό το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες, καθώς θα φτάνουν στον προορισμό τους, γύρω στην ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

Η Συνομοσπονδία Βιομηχάνων αναφέρει ως παράδειγμα ένα φορτίο με ουίσκι που έχει προορισμό την Νότια Κορέα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει στο λιμάνι προορισμού μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Η Βρετανία εξάγει κάθε χρόνο στην Νότια Κορέα ουίσκι αξίας 71 εκατομμυρίων λιρών, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν δασμοί στο προϊόν έως και 20% μέσα σε μία νύχτα, εάν δεν φτάσει πριν τις 29 Μαρτίου, κόστος που θα επιβαρύνει την βιομηχανία κατά 14 εκατομμύρια ετησίως.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα προβλήματα βρετανικών εισαγωγών και εξαγωγών δια θαλάσσης αφορούν αρκετές χώρες που εφαρμόζουν εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, με τις οποίες η Βρετανία ωφελείται από το ειδικό εμπορικό καθεστώς, ως μέλος της ένωσης.

Αξιωματούχοι προσπαθούν να διασφαλίσουν ξεχωριστές συμφωνίες με χώρες, παρόμοιες με αυτές που ισχύουν τώρα, αν και όπως ανέφεραν σε συνάντηση που είχαν με επικεφαλής του βιομηχανικού κόσμου, η πλειοψηφία αυτών δεν θα είναι έγκαιρα έτοιμες.

Η Βρετανία εξάγει αγαθά αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων προς 60 χώρες που έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Η ΕΕ και οι χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές συμφωνίες καλύπτουν περίπου το 32% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM