Τραμπ: Ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλουμε στρατό στη Βενεζουέλα

Τραμπ: Ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλουμε στρατό στη Βενεζουέλα Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να στείλουν στρατό στη Βενεζουέλα. 

Ερωτηθείς για την πιθανότητα αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα της λατινικής Αμερικής ο Τραμπ απάντησε χαρακτηριστικά: «είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι».

Μιλώντας σήμερα στο CBS, ο Τραμπ υπογράμμισε επίσης ότι αρνήθηκε το αίτημα του Νικολάς Μαδούρο για συνάντηση και διμερή διαβούλευση. 

«Ζήτησε συνάντηση αλλά τον απέρριψα (...) αρνήθηκα επειδή τόσα πολλά, πραγματικά φρικτά πράγματα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος . «Ήταν η πλουσιότερη χώρα από όλες σε αυτή την περιοχή του κόσμου που είναι τόσο σημαντική», πρόσθεσε. 

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναγνωρίσει ως μεταβατικό ηγέτη της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, όπως έχει πράξει και η Αυστραλία και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τον Γκουαϊδό υποστήριξε με συμβολικό ψήφισμά της και η ευρωπαϊκή επιτροπή, προτρέποντας τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν.

Χθες, οι ΗΠΑ κάλεσαν τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαΐδό.

«Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πτέραρχου Γιάνες και να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές, που υποστηρίζουν τη δημοκρατία» ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Ο εν ενεργεία πτέραρχος, κάλεσε τον κόσμο χθες να κατέβει στους δρόμους. 

Ο Μαδούρο πρότεινε εκλογές μέσα στο 2019

Λίγο αργότερα, ο Μαδούρο πρότεινε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2019,σε ομιλία του προς υποστηρικτές του στη Βενεζουέλα σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως υποχώρηση υπό το βάρος διεθνών πιέσεων και διαδηλώσεων εναντίον του στη Βενεζουέλα.

Η πρόταση διατυπώθηκε ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του, σε όλη τη χώρα, μία εβδομάδα αφότου ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Η Συντακτική Συνέλευση καλεί σε «πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αυτήν τη χρονιά (...) Συμφωνώ και τάσσομαι υπέρ αυτής της απόφασης» είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας αφήνοντας αιχμές περί «μπουρζουαζίας».

Η θητεία των βουλευτών, που εκλέχθηκαν στα τέλη του 2015, λήγει τον Ιανουάριου του 2021 και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα τέλη του 2020.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM